Nov filter za vodo na barkah

Nov filter za vodo na barkah

Val 157
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Že večkrat smo v uredništvo dobili vprašanja, kakšen filter za vodo naj si vgradim, da ne bom potreboval še dodatne tlačne črpalke. Med zasebnimi lastniki manjših bivalnih plovil je še vedno veliko takšnih, ki imajo samo klasične nožne črpalke. Pri večini ali vseh dosedanjih filtrih pa je problem v tem, da za svoje delovanje potrebujejo določen tlak, ki pa ga s samo nožno črpalko ne dosežemo, vgradnja posebne tlačne črpalke pa predstavlja spet dodaten strošek, pomembno pa vpliva tudi na porabo vode (če voda teče iz pipe prosto, tako kot doma, se hitro spozabimo in po nepotrebnem trošimo vodo).

Nedavno pa se je v uredništvu oglasil zastopnik novih vodnih filtrov v Sloveniji in predstavil filter, ki deluje že pri veliko manjšem tlaku in se lahko uporablja že z mehansko nožno črpalko. Najprej sem bil do tega rezerviran, skeptičen, toda pri podrobnem pregledu tehničnih poročil sem ugotovil, da je ta filter resnično uporaben za naše razmere. Kako in kaj, več o tem bomo napisali po opravljenem preizkusu enega vzorca, za sedaj pa nekaj osnovnih informacij.

Gre za filter nove tehnologije, ki za fino filtracijo uporablja tako imenovane HF membranske cevke. Filtracija poteka v treh stopnjah:

1. predfiltracija 5 mikronov (sedimenti, nečistoče),

2. filtracija z aktivnim ogljem (organske spojine, pesticidi, klor …),

3. filtracija s HF membranskimi cevkami (od 0,01 do 0,1 mikrona) (bakterije, mikroorganizmi, nitrati itd.).

V kombinaciji s tremi stopnjami filtracije dosega odlične rezultate, za nas navtike pa je pomembno to, da je uporaba kar se da preprosta. Na dovodno cev za črpalko namestimo filter, ki je narejen tako, da ga kadar koli lahko odstranimo in zamenjamo z drugim, ker je pritrditev izvedena s hitrimi spojkami. Vodo iz filtra lahko pripeljemo na obstoječo pipo, lahko pa si za ta namen vgradimo ločeno pipo in vodo filtriramo samo za potrebe pitja in kuhanja.

Po navodilih izdelovalca je potrebno celoten vložek zamenjati po okoli 3.000 litrih filtrirane vode, kar pomeni, da lahko brez skrbi nov filter namestimo spomladi in nam bo dobro služil vso sezono.

Kakor sem že omenil, pa kaj več o ugotovitvah po tem, ko bomo filter preizkusili v praksi.