… no, pa smo nazaj. Po manjšem premoru se vračam.

… no, pa smo nazaj. Po manjšem premoru se vračam.

Val 142

Jadraš?Itak!

AVTOR Toš Skrt Golja
FOTO arhiv Val

Torej, poletje je že skoraj mimo. Upam, da ste ga preživeli na najboljši možen način, pa, da ste si vzeli nekaj časa za vaš hobi – jadranje.

Kakor še pomnite, smo v prejšnjih prispevkih bili omejeni na olimpijske razrede, vendar vas večina bralcev revije Val jadra na potovalnih jadrnicah, ki bodo tudi tokratna tema.

Zavedamo se, da je v vsakem športniku tudi želja po tekmovanjih, zatorej bomo potovalne jadrnice poimenovali potovalno-tekmovalne jadrnice.

Bistvena razlika med to skupino in olimpijskimi razredi je, da je tu pri vseh jadrnicah ravnotežje že vnaprej določeno s projektom, druga razlika pa je, da ima vsaka od teh tudi notranji oziroma bivalni prostor.

Ker so te jadrnice namenjene offshore regatam oziroma regatam na odprtih morjih, je na njih potrebno imeti tudi pomožno pogonsko sredstvo, kar je največkrat motor – krmni, notranji – odvisno od velikosti plovila, in vse druge pripomočke ali dodatke, ki jih predpisuje pomorsko pravo za plutje zunaj obalnih voda. Ker je ta razred zelo množičen, se deli na več podrazredov in ti v še več podpodrazredov. Skušal vam bom boljše opisati le najosnovnejše, da dobimo predstavo predvsem o obliki in plovnih lastnostih, saj se v podskupine uvrščajo po navadi jadrnice podobnih plovnih lastnosti in drugačnih velikosti.

Seveda pa mora nekdo za vse te jadrnice napisati in spreminjati pravila, zato je bil ustanovljen ORC (offshore racing council).

Začelo se je s tem, da je bilo potrebno hendikepirati večje jadrnice glede na manjše in to s pribitkom časa na določeno razdaljo. Prednik modernih pravil je bilo »seawanhaka« pravilo iz leta 1883, iz katerega se je nato razvilo »univerzalno pravilo« Nathaniela Herreshoffa, ki se je uporabljalo v času pred 1. svetovno vojno. V tem času je tudi v Angliji prišlo do sprememb pravil, in sicer leta 1912, in ta so Američani prevzeli z majhnimi spremembami leta 1928, vendar so skupna pravila veljala le nekaj let, saj so jih že leta 1932 Američani spremenili in tako omejili razvoj v smeri hitrih jadrnic.