Njegovo veličanstvo: Apple iPad

Njegovo veličanstvo: Apple iPad

Val 166
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Kaj pa mu je, se boste vprašali ob branju naslova tega prispevka. Ali se ni zgodilo, da je ljubitelj tradicije in klasike podlegel elektroniki in kot modna muha postal ljubitelj Apple tehnike, to je tiste, katere zaščitni znak je odgriznjeno jabolko z malo črko »i«. Da, morda tudi na videz, v resnici pa gre za dolgotrajni in tehten premislek.

Osebno delam na Apple računalnikih že nekaj let, ko me je sin dobesedno prisilil, da sem pozabil na občutljiva in virusom všečna okna. Po prvih težavah ob preskoku se zadovoljstvo vzpenja vsakodnevno z vsako uporabo. Mogoče zaradi tega, verjetno pa še bolj zaradi široke uporabnosti sem postal zelo pozoren na prvo predstavitev iPad-a na sejmu METS 2010, kjer so bile predstavljene navtične karte Navionics, posebej prilagojene za to »igračko«. Pozoren sem postal iz več razlogov, v ospredju pa sta bila dva: preprostost uporabe in nizka cena. Že takrat sem se odločil, da je treba to predstaviti širšemu krogu ljubiteljev navtike. Prav začutil sem, da bo to mala revolucija na področju navigacije za športna plovila in sem počasi začel pripravljati teren, da se poglobim v skrivnosti iPad-a.

Sprva sem imel namen, da si za namen testiranja igračko izposodim pri uvozniku ali kakšnem prodajalcu, kar pa sem po prvih poskusih ugotovil, da je preprosto nemogoče. Prvič zato, ker nobeden od prodajalcev ni pokazal interesa, kot drugo pa sem spoznal, da če želiš iPad koristno uporabljati za navigacijo, je dobro poznati njegovo celotno delovanje in filozofijo. Odločitev je zorela nekaj časa in sin, ki pozna Apple tehnologijo profesionalno, do podrobnosti, je pomagal z nasveti, da je to pravšnja igračka zame. Prvi resnični stik je seveda pomenil odkrivanje veliko novih stvari, drugačnega načina razmišljanja in učenja. Glava je sicer že utrujena, a je šlo. Da ne bo pomote, nisem strokovnjak in ne bom, vendar novega vedenja in znanja je toliko, da lahko pošteno in odkrito presodim prednosti, pa tudi kakšno slabo stran nove igračke.