Vabljeni na predavanje: Nevarna pot v Evropo

Vabljeni na predavanje: Nevarna pot v Evropo

  Predavanje z diaprojekcijo

  Pomorski muzej “Sergej Mašera” Piran vas vabi v torek, 17. maja 2016, ob 19.00 v svoje prostore na Cankarjevem nabrežju 3 v Piranu, kjer bo  Andrej Pečar, poročnik bojne ladje in poveljnik ladje Triglav, predaval o misiji na južnem Sredozemlju ter  soočanju z obupom ljudi, ki so upali v boljši svet.

  Ladja slovenske vojne mornarice Triglav je že dvakrat sodelovala v mednarodnih misijah južno od Lampeduse. Prvič, leta 2014, na reševalno humanitarni operaciji »Mare nostrum«, drugič pa v evropski vojaški misiji proti tihotapljenju ljudi. Ladja Triglav je v misiji Evropske unije Navfor Med – Sophia, med oktobrom 2015 in marcem 2016, sodelovala tudi pri reševanju beguncev, ki so pluli na nezanesljivih plovilih, v slabih pogojih med Afriko in Evropo. Poveljnik Triglava, poročnik bojne ladje, Andrej Pečar, je s svojo posadko sledil etičnim pravilom pomorščakov. Vselej ko je ocenil, da so življenja ljudi ogrožena, so člani posadke, na podlagi pridobljenih izkušenj, ukrepali strokovno in učinkovito ter do konca misije rešili 1072 beguncev. Uspešno delo naših mornarjev so opazile tudi ostale partnerske posadke.

  Izkušnja posadke Triglava ni bila le vojaška in reševalna, bila je predvsem človeška; neposredno se je soočila z upanjem in obupom dela človeštva, ki ga običajno opazimo le, ko zmoti naše ustaljeno in udobno življenje.

  Kaj danes pomenijo migracije v Sredozemskem morju, kaj jih povzroča in spodbuja, kdo so obupani ljudje, ki bežijo iz lastnih domovin in se zatekajo k nam? Koliko mesta je za solidarnost in kako preprečiti nehumano ravnanje z njimi, izkoriščanje njihovega obupa in njihovo tihotapljenje? Kako premagati in izkoreniniti organiziran kriminal, terorizem, nasilje in revščino, ki te procese povzročajo in se z njimi tudi oplajata? Kako odgovoriti pravično in človeško?

  O izkušnjah posadke ladje Triglav bo spregovoril človek, ki je na Sredozemskem morju neposredno doživel zapletene in tvegane situacije ter se je moral odločati pravočasno in pravilno.

  Vabljeni!