Ne ostanite v senci

Ne ostanite v senci

Val 133

Pokrivanje nasprotnikov

Tudi tokrat si bomo nekoliko podrobneje ogledali in analizirali pojave, ki jih med samim jadranjem srečujemo na regatnem polju pri jadranju proti vetru. Te situacije zahtevajo od nas natančnejše odločitve, prav tako pa tudi izvajanje le-teh. Vse skupaj pa bi lahko uvrstili med že večkrat omenjeno jadralno taktiko in strategijo jadranja, ki še največkrat odločata med zmagovalci in poraženci.

Spomnimo se, da mora jadralna strategija predstavljati nekakšen širši pogled ali pregled čez celotno regatno polje, obenem pa smo vedno vezani (za uspešno jadranje) za izpolnjevanje zahtev, ki jih od nas zahtevajo meteorološke značilnosti tistega trenutka ali tistega dne na regatnem polju. Jadralna taktika pa se nas dotika takrat, ko smo na regatnem polju obkroženi s sotekmovalci in poizkušamo uspešno nadzirati sosednjo skupino ali skupino sosednjih jadrnic. Poizkušamo ugotoviti, kaj počnejo, kaj imajo za bregom in cilj nam je vedno biti korak pred njimi. Ladijski inštrumenti, ki so nam na voljo na jadrnici, nam potrjujejo, da lahko vse teoretično znanje, ki ga imamo, na regatni jadrnici tudi dejansko uresničimo. Vse za en cilj – zmago. Tipologiji, ki se v realnosti uresničujeta na regatnem polju, sta dve. Tiste, s katerimi poizkušamo nasprotnika spraviti v neugoden, podrejen položaj. In tiste, s katerimi poizkušamo nasprotnika pripraviti do tega, da stori nekaj, kar je za nas ugodno, za njega pa ne, ali pa mora storiti nekaj, česar si sploh ne želi.

Vsekakor je treba takoj zapisati, da se regatna pravila (splošna) vedno in za vsako ceno upoštevajo. Še pomembnejše pa je, da se izogibamo kakršnim koli zaletavanjem in trkom jadrnic, čeprav imamo po regatnih pravilih prednost pred nasprotno jadrnico. Vedno je potrebno ohraniti trezno glavo in pri sebi obdržati nekatera moralno etična pravila.