NC 14

NC 14

Val online
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Na letošnjih Jeanneaujevih testiranjih v Cannesu smo si podrobno ogledali in preizkusili najnovejšo predstavnico tako imenovane nove zasnove (New Concept), NC14. Že s predhodnima modeloma – NC 9 in NC 11- je bila naznanjena nova pot motornih plovil, ki naj bi na morju uporabnikom s svojo zasnovo nudila udoben apartma z balkonom in pogledom na morje. Nova zasnova s svojimi 45 čevlji v dolžino povsem prepriča, da so arhitekti pri Jeanneauju res zadeli v črno. Pri snovanju so mislili na uporabnika, ki si želi praktičnega in funkcionalnega čolna za svojo družino in prijatelje, obenem pa nudi odlične plovne lastnosti in je cenovno dostopen.

Zasnova NC 14 s svojo vsebino povsem prepriča, da gre tokrat za največji »apartma na morju«, zato sta temu primerna tudi razpored in velikost notranjih prostorov. Pa pojdimo po vrsti.

Trup je klinaste oblike, morda celo nekoliko več, kot je to običajno. Odgovorni nam takoj pojasnijo, da so s takšno obliko dosegli nižjo višino premca iz vode pri širšem območju vrtljajev motorja. Oblika trupa z ostrim premcem in široko krmo ter z relativno majhnim ugrezom ponuja dodatno plovnost v krmi, kjer sta nameščena pogonska agregata: Volvo Penta D4 IPS400 ali opcijsko D6 IPS500. Majhen ugrez s plitvo V obliko trupa nadalje pomeni, da bo trup lažje potiskati oziroma bo zato potrebne manj moči. Nekaj več kot meter ugreza pomeni tudi prednost pri dostopu do plaž; tu so imeli tokrat v mislih Bahame, Florido in Sredozemlje.

Povsem odrezana, navpična oblika premca je poleg vladajočega modnega trenda na večjih jahtah in specializiranih čolnih – kot so Wally, pa tudi Seawayev greenline – še dodatna prednost. Vodna črta je tako dolga kot dolžina »čez vse« (LOA), kar pomeni, da ni nepotrebne izgube prostora zaradi dolgih previsov na premcu ali krmi. Pri tem so dodatno prihranili na teži ter pridobili na dizajnu in razlikovanju od drugih jaht. V primerjavi s podobnimi čolni v istem razredu je teža NC 14 nižja, kar pomeni poleg manjšega ugreza še dodatni prihranek pri pogonu. Lažja plovila namreč potrebujejo manj konjskih moči, da dosežejo želene potovalne hitrosti, kar dokazuje vgradnja dveh Volvo Penta D4S agregatov po 300 KM (220 kW).

Na plovbi

Testna Jeanneau NC 14 je bila opremljena s parom Volvo Penta motorjev IPS 500 s po 370 KM (272 kW), ki morajo opraviti precej težko delo: pognati nekaj več kot deset ton težko jahto do 31,9 vozla hitrosti. Do glisiranja je bilo potrebnih nekaj več kot 6 sekund, do polne hitrosti pa nekaj manj kot 17 sekund. To je bila tudi najvišja hitrost, ki smo jo dosegli z nekaj več kot 300 litri goriva in štirimi osebami na krovu. Najvišja hitrost je bila dosežena pri 3.650 vrtljajih, pri tem pa je steklo skozi injektorje 153,5 litrov goriva. Pri zavojih smo ohranjali nagib do 10 stopinj, medtem ko se je oster premec odlično izkazal pri razbijanju valov, kjer nismo začutili poskakovanja, kot je značilno za plovila z manjšim V-jem trupa.

Najbolj optimalna potovalna hitrost je bila izmerjena pri 3.000 vrtljajih motorja in 23,3 vozla hitrosti pri 100-litrski porabi goriva na uro. Takšna vožnja nam omogoča osem ur plovbe in doseg 186 NM, pri čemer še vedno ostane 10 % goriva za rezervo. Z nekoliko »lažjo« roko in udobno ter še vedno dovolj hitro plovbo sem zabeležil hitrost 12,5 vozla pri 2.250 vrtljajih. S takšno vožnjo bi se zagotovo lahko peljali še daleč, a kaj, ko je bilo testiranje potrebno zaključiti, plovila pa predati preostalim novinarjem, ki so še čakali na testiranje.

Več o test v Val navtiki št. 185.