Navtični salon v Genovi

Navtični salon v Genovi

Val 134

Največji in še večji

AVTOR Matija Gorjan
FOTO UCINA, Val navtika

Že lani sem po obisku največjega navtičnega salona v Evropi, če ne že v svetu, zapisal, da so v zadnjih letih zelo razširili razstavne površine. Letos so nas presenetili še z novozgrajenim paviljonom B (20.000 m²) in novim velikim bazenom, v katerega so “naselili” največje izdelovalce plovil v Evropi, Beneteau, Jeanneau, Hanse in Bavario, z njihovimi jadralnimi programi.

Skupno je na mednarodnem navtičnem salonu v Genovi razstavljalo preko 1.500 razstavljalcev, od tega 37 odstotkov tujih, ki so prišli iz štiridesetih držav sveta. Razstavljeno je bilo preko 2.500 plovil, od tega kar 600 novih izdelkov. 600 plovil je bilo na ogled v njihovem naravnem ambientu, v vodi, in sicer na 100.000 kvadratnih metrih. Da smo si vse ogledali, smo morali prehoditi kar 9 kilometrov po tridesetih plavajočih pomolih in še 3 kilometre in pol po obali znotraj sejmišča.

Simfonija salona

Skupnih razstavnih površin je preko 300.000 kvadratnih metrov (100.000 v morju in 200.000 na kopnem). Od dobrih 1.500 razstavljalcev je 50 odstotkov razstavljalo plovila, 40 odstotkov opremo, 10 odstotkov pa je bilo drugih storitev, vezanih na to gospodarsko ali turistično panogo. Prevladujoč je bil novi paviljon B, ki so ga zgradili v času med lanskim in letošnjim salonom, ki pod vpadljivo modro streho prekrije dvoje nadstropij in veliko razgledno teraso. V spodnjem nadstropju so razstavljali motorne čolne in jahte, v zgornjem pa napihljive čolne. Čeprav se na prvi pogled zazdi, da je salon namenjen pretežno tistim z “debelimi” bančnimi računi, podatki pričajo, da je kar 57 odstotkov razstavljenih bark krajših od 10 metrov. Navkljub vsemu pa je na listi čakajočih ostalo preko sto razstavljalcev plovil, za katere se ni našlo prostora.