Navtični avtopilot in GPS

Navtični avtopilot in GPS

Val 139

Elektronika

AVTOR Mitja Zupan
FOTO Garmin

V Sloveniji je blagovna znamka Garmin že dobro prepoznavna s svojimi izdelki, lahko rečemo, da je vodilna na področju cestne navigacije. Ne bomo pretiravali, če rečemo, da to blagovno znamko odlikujejo zanesljivost, preprostost uporabe, funkcionalnost in cenovna dostopnost. Podjetje Geoset nam v Garminovem programu nudi več prodajnih linij, kot so navtična, ročna, cestna, kartografija, PDA/PC, GPS naprave kot osebni trenerji in pribor. Ljubitelje, uporabnike in lastnike plovil nedvomno zanima najbolj navtična linija, ki obsega GPS ploterje, fishfinderje, kombinacije ploterjev in fishfinderjev, radarje, navtične inštrumente in sonarje.

Navtični avtopilot GHP 10

Do sedaj smo že pisali o avtopilotih za jadrnice, tokrat pa bo nekaj besed namenjenih avtopilotu GHP 10 s kontrolno enoto GHC 10, ki je namenjen predvsem lastnikom in uporabnikom motornih čolnov. Naprave bodo še zlasti veseli tisti, ki želijo imeti na plovbi vrhunsko kontrolo in varnost, ne glede na vremenske razmere. GHP 10 je potrjen za uporabo z zunajkrmnimi motorji Mercury Verado, deluje pa z vsemi hidravlično krmiljenimi motornimi čolni, tako z zunajkrmnimi, vgrajenimi in krmnimi motorji. Patentirana tehnologija GHP 10 Shadow Drive omogoča spremembo smeri na krmilu, kar je bistvena razlika od drugih avtopilotov. Popravkov smeri ni potrebno nastaviti na samem avtopilotu ali avtopilota celo izklopiti. Preprosto obrnemo krmilo in spremenimo smer. Ko je smer prava, lahko spustimo krmilo, avtopilot pa bo samodejno prevzel upravljanje. V GHP 10 je vgrajena letalska tehnologija, ki s pomočjo žiroskopa omogoča blage in varne zavoje, ne glede na hitrost. GHP 10 lahko drži smer proti valovom ali močnemu toku.

Avtopilot GHP 10 upravljamo s kontrolno enoto GHC 10. Zunanja podoba enote je narejena v istem slogu kot druge Garminove navtične naprave in ima vgrajen zelo svetel barvni zaslon z diagonalo 9 cm. Z enim avtopilotom so lahko povezane do 3 kontrolne enote GHC 10, kar nam omogoča namestitev na različne priročne lokacije na motornem čolnu.

Naj navedemo nekaj glavnih značilnosti:

patentirana tehnologija Shadow Drive omogoča uporabnikom spremembo smeri brez izključevanja avtopilota,

brez senzorja kota krmila – navodila za kot krmila so kombinacija kompasa, žiroskopa in podatkov motorja,

vgrajen žiroskop poskrbi, da so pri vseh hitrostih zavoji blagi in varni,

avtopilot poskrbi za hitro, natančno in samodejno pospeševanje in zmanjševanje hitrosti,

GHP 10 dobimo z eno kontrolno enoto GHC 10 (priključene so lahko do 3 kontrolne enote),

kontrolna enota GHC 10 ima uporabniku prijazen uporabniški vmesnik, zato se med plovbo lahko sprostimo in uživamo, upravljanje pa prepustimo kontrolni enoti,

skozi namestitev nas vodi čarovnik kontrolne enote GHC 10, zato je to opravilo preprosto,

vsebuje TFT QVGA barvni LCD zaslon z diagonalo 9 cm in ločljivostjo 320 x 240 pikslov,

vgradnja je preprosta, saj na GHC 10 preprosto odstranimo zgornji in spodnji del ohišja ter napravo namestimo,

velikost zaslona: 11,1 x 10,9 x 4,8 cm,

podprti standardi: NMEA 2000 (GHP 10 in GHC 10), NMEA 0183 (GHC 10),

napajalna napetost GHP 10: od 10 do 20 V,

napajalna napetost GHC 10: od 7 do 32 V,

Temperaturni razpon GHP 10 in GHC 10: od -15 do 70 C°,

GHP 10 deluje tudi med vzvratno vožnjo.

GPSMAP 620

V nadaljevanju naj namenimo še nekaj stavkov GPS ploterju GPSMAP, ki je na naš trg prišel v letošnjem letu. Garmin jo uvršča v serijo GPSMAP® 600 z na dotik občutljivim zaslonom in je pripravljena za cestno ter navtično uporabo. Združuje funkcije dveh priljubljenih serij naprav Garmin, serije nüvi za na cesto ter serije navtičnih ploterjev z na dotik občutljivim zaslonom in prednaloženo senčeno osnovno karto sveta.

Clive Taylor, produktni direktor Garmina, je dejal: “V GPSMAP 600 smo združili najboljše lastnosti naših prenosnih navtičnih naprav ter preprost in intuitiven uporabniški vmesnik najvišje serije cestnih navigatorjev nüvi. Tako je GPSMAP 600 popolna navigacijska naprava za navtično in cestno uporabo.”

Prenosen ter z veliko internega pomnilnika GPSMAP 620 podpira dodatno cestno in navtično kartografijo na SD karticah ali z uporabo programske opreme MapSource. Vgrajen visoko odziven GPS sprejemnik omogoča zelo dober sprejem GPS signala, tudi v okolici visokih stavb ali pod drevesi. Vse informacije ter kartografija so prikazane na vodotesnem (IPX7 – 1 m vode za 30 minut), izjemno svetlem, na dotik občutljivem WVGA zaslonu diagonale 5,2” (13,2 cm) in ločljivosti 800 x 480 točk. Z dodatno kartografijo na SD karticah BlueChart g2 Vision™ GPSMAP 620 ponuja pravi 3 D nad vodno gladino ter 3 D prikaz pod vodno gladino, v katerem si lahko ogledamo relief morskega dna.

Ko je GPSMAP 620 z vstavljeno dodatno navtično kartografijo položen v navtični nosilec, se bo samodejno zagnal v navtičnem načinu. V tem prikazu lahko spremljamo senčene izobate, načrte marin in pristanišč, razbitine, območja prepovedane plovbe in več. V povezavi z dodatno kartografijo g2 Vision omogoča tudi samodejni izračun poti plovbe glede na nastavitev ugreza ter višine plovila. Na kartografiji so prikazani tudi podrobni zračni posnetki destinacij, kot so pristanišča, marine, znamenitosti itd.

Ko GPS želimo uporabljati na cesti, ga preprosto snamemo z navtičnega nosilca ter ga položimo v avtomobilski nosilec. S tem dejanjem se preklopi v cestni način, za cestno navigacijo pa nam je na voljo dodatna podrobna kartografija Evrope ter cestna kartografija Slovenije, Hrvaške, Bosne in Makedonije, to je AdriaRoute. Na cesti nas naprava vodi z glasovnimi napotki. Na napravo lahko naložimo tudi dodatne uporabniške POI točke, kot so cone šol ali radarji, ter si nastavimo opozorila za približevanje, kar še dodatno pomaga pri vožnji. Pregled pomembnih tehničnih podatkov:

velik, na dotik občutljiv WVGA zaslon diagonale 13,2 cm (5,2”) in ločljivosti 800 x 480 točk,

velikost naprave: 151 x 102,5 x 47,3 mm,

teža: 489,8 g,

visoko odziven sprejemnik GPS,

vodotesen po standardu IPX7 (naprava po standardu zdrži v 1 metru vode do 30 minut),

prednaloženi osnovni karti: satelitska navtična ter cestna z večjimi cestami,

združljiv z navtično kartografijo BlueChart g2 Vision na SD karticah,

zamenljiva litij-ion baterija, ki ima avtonomijo do 18 ur, odvisno od uporabe,

podpora za NMEA 0183 – navtični standard za prenos podatkov med napravami,

BlueChart g2 Vision omogoča:

satelitske posnetke visoke ločljivosti – lahko prekrijejo osnovno karto,

3D prikaz nad vodno gladino,

3D prikaz pod vodno gladino,

možnost samodejnega vodenja,

letalske posnetke destinacij,

priobalne ceste in destinacije.

V osnovnem kompletu bomo dobili napravo GPSMAP 620, baterijo, navtični nosilec z napajalnim/podatkovnim kablom, 220-voltni napajalnik, USB kabel, pokrov zaslona, navodila za uporabo. Napravi GPSMAP 620 je priložen navtični nosilec. Na napravi sta prednaloženi satelitska navtična osnovna karta sveta ter osnovna cestna karta, ki pokriva večje ceste.

Lahko rečemo, da Garmin sledi svetovnim trendom in je napreden v razvoju naprav, zato lahko uporabnikom pogosto nudi nove in izboljšane izdelke. Kupci moramo sami pretehtati, za kateri artikel se bomo odločili. Predvsem moramo svojo pozornost usmeriti na razmerje med ceno in kakovostjo.