Navtične krivulje

Navtične krivulje

Val 165

December 2011

AVTOR Bruno Kuzmin

Anglija

Fairline z izgubo in prodajnim upadom

Poslovanje uveljavljene britanske navtične hiše Fairline, kjer izdelujejo motorne jahte v dolžinskem razponu med 38 in 80 čevlji, je bilo lani vse prej kot spodbudno. V poslovnem letu 2010 so Britanci ustvarili izgubo v višini 11,4 milijona funtov, kar je spremljal 27-odstotni prodajni upad. Skupna prodaja je v primerjavi z obdobjem iz leta 2009 upadla s 112,7 milijonov na 81,8 milijona funtov – število prodanih jaht se je zmanjšalo z 205 na 157. Fairline je posledično začel odpuščati ljudi (njihovo število se je zmanjšalo s 1.040 na 932) ter spreminjati prodajno filozofijo, ki je dolga desetletja slonela na evropskih trgih. Na slednjih so Britanci leta 2008 ustvarili kar 82 odstotkov vsega posla, danes pa ga manj kot 60 odstotkov.

Brazilija

Spodbudne novice iz São Paula

Na letošnjem oktobrskem navtičnem salonu v brazilskem São Paulo naj bi dosegla skupna prodajna realizacija kar 122 milijonov ameriških dolarjev. São Paulo Boat Show predstavlja temu primerno eno izmed najlepših letošnjih navtičnih presenečenj, ki ga niso uspeli skaziti niti svetovna finančna kriza niti z brazilskega zornega kota visok tečaj ameriškega dolarja in v primerjavi z lanskim letom 6 odstotkov višje uvozne dajatve. Manj spodbudne novice prihajajo iz letošnje italijanske Genove, kjer so v primerjavi z lanskim letom zabeležili upad obiskovalcev za konkretnih 13 odstotkov – bilo nas je le 226.000. Temu primerna je tudi ocena, da naj bi bila letošnja italijanska prodaja rekreacijskih plovil v primerjavi z letom 2006 nižja za kar 70 odstotkov.

ZDA

Garmin z rahlim padcem

Ameriški navigacijski velikan Garmin je v letošnjem tretjem četrtletju ustvaril promet v višini 667 milijonov dolarjev, kar predstavlja štiriodstotni upad v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. Bolj spodbuden je bil v četrtletju po poročanju Garmina dobiček iz poslovanja – bilo ga je za 137,5 milijonov dolarjev oziroma odstotek več kot v enakem lanskem obdobju. Prav tako spodbudno je bilo poslovanje Garminove navtične divizije. Promet je zrasel za štiri odstotke in dosegel 48 milijonov dolarjev. Najbolj pomembno vlogo pri rasti prodaje so odigrali chart ploterji in fishfinderji. Po napovedih Garminove uprave naj bi podjetje poslovalo uspešno tudi prihodnje leto, ko naj bi promet dosegel 2,6 milijarde dolarjev.

Italija

Ferretti čaka dokapitalizacija

Royal Bank of Scotland in ameriški sklad Strategic Value Partners (SVP) naj bi pripravljala drugo dokapitalizacijo še vedno močno prezadolžene poslovne skupine Ferretti Group. Po poročanju britanskega časnika Sunday Times naj bi obe finančni inštituciji vložili v italijansko poslovno skupino med 150 in 180 milijonov evrov. Če bo do dokapitalizacije prišlo, bo to že druga finančna injekcija, ki jo je prejel Ferretti Group v zadnjih dveh letih. Leta 2009 je namreč konzorcij posojilodajalcev, med katerimi sta igrala ključno vlogo Royal Bank of Scotland in ameriški SVP, za pridobitev 53-odstotnega lastništva v družbi zmanjšal italijanski dolg z milijarde na 600 milijonov evrov. Finančne težave grupacije Ferretti sicer izhajajo predvsem iz prevzema, ki ga je leta 2007 izvedel britanski sklad zasebnega kapitala Candover. Slednji je takrat odštel za celoten Ferretti 1,1 milijarde evrov – skoraj ves prevzem pa je slonel na izposojenem denarju. Nato je prišla finančna kriza, prodaja luksuznih jaht je upadla za več kot 50 odstotkov, financiranje kreditov pa je postalo za Candover preveliko breme. Poslovanje skupine Ferretti je sicer v poslovnem letu 2010/2011 preseglo pričakovanja, saj je skupna vrednost pogodb za dobavo novih jaht dosegla 552 milijonov evrov, kar predstavlja 27-odstotno rast v primerjavi z lanskim obdobjem.