Navtična razstava Boot pod geslom Play Now!

Navtična razstava Boot pod geslom Play Now!

Val216
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Za vse navtične navdušence in tiste, ki bi radi videli, kaj ponuja navtična industrija, je Boot v Düsseldorfu obvezen postanek v zimskem času. Če ga niste obiskali, pa boste vsaj nekaj podatkov našli na naslednjih straneh. Valovi novinarji obiskujemo razstavo že več kot 30 let, sama razstava pa je letos obeležila 48. ponovitev. Letos je bilo že pred začetkom znano, da so bili vsi razstavni prostori skoraj v celoti razprodani veliko prej kot predhodna leta. V najbolj zaželeni hali (bolje rečeno – v dvorani 6) tako ni bilo mogoče dobiti mesta že dva meseca pred začetkom navtične razstave. Da bo Boot v Düsseldorfu zelo zaseden in obiskan, pa smo napovedali že jeseni po navtični razstavi v Cannesu, ko se je v resnici začel veliki »pohod« ladjedelnic z novostmi. Po moji oceni je bilo novosti v Nemčiji malo manj, saj je težko vse natančno ločiti, kajti ladjedelnice poleg svetovne premiere uporabljajo še druge izraze, vezane na lokacijo ali državo (recimo jadranska premiera; prvič v morju ipd.). Veliko možnosti je, kako opozoriti nase, kar pa ladjedelnice uspešno izkoriščajo.

Boot 2017 v številkah:

  • 48 let prireditve Boot;
  • 1.813 razstavljavcev;
  • 70 držav;
  • 1.800 plovil;
  • 72 svetovnih premier plovil;
  • 220.000 m2 površin;
  • 9 dni razstav;
  • 250.000 obiskovalcev.

Več kot le plovila
Največja razstava na svetu je tudi letos prikazala številne novosti v navtični industriji. Čeprav smo v tistih nekaj dneh obiska omejeni na oddelek s plovili, je razstava v Düsseldorfu še mnogo več. Stičišče navtične industrije, sestankov, letnih dogovorov, prodaje in idej vseh delujočih v panogi. Po drugi strani pa je veliko obiskovalcev navdušenih nad vodnimi športi in potapljanjem, omenja se število 670.000. Res je veliko množičnejši obisk opaziti na oddelku pripomočkov za vodne športe in opremo za rekreacijo na vodi. To je tudi logično, saj je med obiskovalci veliko več tistih, ki si privoščijo zabavo na vodi z raznimi pripomočki, kot tistih, ki si lahko privoščijo prelestne, zloščene lepotice. Največja je imela kraljevski naziv – najmogočnejša med razstavljenimi jahtami je bila prav princess 30M (30-metrska; cena: 7,4 mio EUR).

20 milijonov splavalo po Renu
Poleg same razstave plovil (kar je višek dogajanja) so zanimive še priprave in dogajanje pred razstavo. Zakaj? Messe Düsseldorf, prizorišče Boota, je zelo zasedeno razstavišče, vsakoletno izpelje številne dogodke. Kako tudi ne, saj je v središču pokrajine Severno Porenje – Vestfalija, v središču ene izmed finančno najrazvitejših območij v Nemčiji oziroma Evropi sploh. Zaradi časovne stiske imajo razstavljavci za pripravo razstavnih prostorov na razpolago omejen čas (le nekaj dni), posebno velik zalogaj pa so velika plovila. Slednja pridejo do razstavnih prostorov iz večjih pristanišč po reki na barži. Tokrat je bil venček največjih in obenem najdražjih plovil vreden kar 20 mio EUR. Razkošna plovila, naložena na 110-metrsko baržo, so potovala iz Rotterdama že od začetka januarja s hitrostjo 4,7 vozla (8,7 km/h). Ob prihodu v Düsseldorf je sledilo raztovarjanje dragocenega tovora s specialisti in posebnimi dvigali ter transportnimi prikolicami za težke tovore. Vse ostalo so podrobnosti, je preteklost, ostaja pa še pot nazaj na isti način, a morda že v drugem lastništvu.

Podeljeni navtični oskarji
Nagrade za navtične dosežke, za jadrnice in motorna plovila, imajo na Bootu posebno težo. Težko pričakovane odločitve žirije, ki je sestavljena iz urednikov 11 evropskih jadralskih revij in devetih specializiranih revij za motorna plovila, vsakoletno razkrije, katere jadrnice in motorna plovila so si po njihovem mnenju zaslužila nominacijo. …

Več si lahko preberete v 216. št. revije Val navtika.