Navtična oblačila, narejena v Sloveniji

Navtična oblačila, narejena v Sloveniji

Bigg-R

AVTOR Uredništvo Val
FOTO Arhiv Bigg-R

Za to, da se lotiš posla v tekstilni industriji, da oblikuješ oblačila po lastnih idejah in izdelaš z lastnimi rokami, da se vsega tega lotiš na tako majhnem trgu, kot je Slovenija, in v takšni modni veji, kot so navtična oblačila, je potrebna zvrhana mera poguma. In velika želja. Vse to sta pred dobrimi dvajsetimi leti, ko sta ustvarila lastno blagovno znamko navtičnih oblačil – Bigg-R -, imela zakonca Teršek. Podjetju turbulentni časi seveda niso ušli, a danes, ko so številna, tako velika kot tudi majhna slovenska tekstilna podjetja, žal le še zgodovina, je Bigg-R še vedno tu. Še celo več: ponudba navtičnih oblačil s tem imenom je pestrejša kot kadar koli, na razpolago pa je v največ prodajalnah do sedaj. Na srečo oblačilom iz našega knežjega mesta v tem obdobju ni odpadla niti nalepka: »Narejeno v Sloveniji«.

VN: Od kod ideja usmeriti se v modno industrijo – sicer vemo, da je za vami študij industrijskega oblikovanja na Fakulteti za arhitekturo – in zakaj prav v navtična oblačila?

MT: V modo človeka potegne splet okoliščin. Če bi gledal le zaslužke, potem bi bilo nedvomno lažje v arhitekturi, kjer vlaganja praktično niso potrebna. Opraviš s fakulteto, kupiš dovolj zmogljiv računalnik s programom in lahko začneš. Le še kupce za idejo moraš najti, ampak očitno tudi to še vedno ni tako velik problem, kot je preživetje v tekstilni dejavnosti. Samo poglejte, kako malo birojev je propadlo v zadnjih desetih letih, za razliko od proizvajalcev tekstila!

Ko pa se enkrat dokoplješ do poslovnih prostorov, strojev, preseješ sodelavce, kooperante in utrdiš blagovno znamko, potem poti nazaj v tej panogi ni več. Posel postane zanimiv in prijeten, pa še kakšen evro ostane. Če se usmeriš v navtična oblačila, je seveda vse povezano z morjem, poletjem, dopusti … Skratka, imaš stik z nečim, kar je lepo in prijetno.

VN: Kaj je tisto, kar navtična oblačila loči od preostalih oblačil? Na kaj je treba biti pri samem dizajnu in nato izdelavi navtičnih oblačil še posebej pozoren?

MT: Dizajn je precej bolj brezčasen, kot pri visoki modi. Je pa potrebno biti zelo previden z izborom barv, kombinacij in količino ter izborom aplikacij na oblačilih. Kupci imajo nadpovprečno prefinjen okus in se ne nagibajo k »muham enodnevnicam«. Ko spoznajo prednosti določene znamke, se k njej vračajo. In ti so najbolj zaželeni – stalni kupci. Njim z veseljem dodamo na oblačila napise. Dodatek osebne note je namreč zelo pomemben.

VN: Kaj vse je sicer moč najti v vaši ponudbi navtičnih oblačil?

MT: Naša ponudba se vseskozi širi; seveda vsega ne moremo zajeti, niti ni naš cilj, da gremo preveč v širino. Še posebej v zadnjih letih, ko je tekstilna proizvodnja »na begu« iz Evrope, je borba za pletiva in tkanine prisotna vsak dan. Usmerili smo se na tako imenovani basic program, ki zajema vetrovke, T-majice, polo majice ter pa ločeno zgornje in spodnje dele trenirk. V ponudbi so tudi nogavice in občasno kape, pripravljamo pa se še na večjo ponudbo hlač. Vse našteto je seveda moč najti tako v ženski kot tudi moški kolekciji. Žal pa zaradi neekonomičnosti proizvodnje v Evropi ne šivamo za otroke. Največji strošek proizvodnje konfekcije je namreč delo – bistveno večji od materiala. Zaradi tega šivamo otroške kose le po naročilu za znanega kupca, ki je naročilo pripravljen plačati. …

Več si lahko preberete v val navtiki št. 194.