Navijalci prednjega jadra domače izdelave

Navijalci prednjega jadra domače izdelave

Val 150
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Vprašanje:

Spoštovani, pred leti sem kupil slabih 8 m dolgo barko domače izdelave. Dolgo mi je služila in odločil sem za nekaj večjega. Ker sem vešč ročnega dela, sem kupil lupino, ki jo sedaj dokončujem. Dobil sem tudi rabljen jambor, ki pa nima navijalca prednjega jadra. In sedaj je tu moje vprašanje. Na prejšnji jadrnici sem imel navijalec, za katerega mi je prejšnji lastnik (žal pokojni) povedal, da je bil narejen v Sloveniji. Sprva nanj niti nisem polagal pozornosti, potem pa sem ugotovil, da sploh nimam z njim nobenih problemov, niti masti nisem rabil dodajati. Videl in opazoval pa sem druge, kako so imeli težave tudi z navijalci poznanih znamk.

Na svoji novi barki bi rad imel enak navijalec, pa žel ne vem, ali se sploh še izdeluje, kaj šele, da bi vedel, kje. Vem samo to, da je narejen iz čistega nerjavnega jekla, brez plastičnih ali aluminijastih delov. Mi lahko pomagate?

Odgovor:

Vprašanje sem prejel po telefonu in ker verjetno zanima tudi kakšnega drugega nadobudnega izdelovalca jadrnice, bom na kratko povzel odgovor.

Navijalec, ki ga je bralec opisal, je domače izdelave. Kdo ga je izdelal, bi težko povedal. Sta pa možnosti samo dve: ali podjetje INO Podgoršek iz Ljubljane ali podjetje Argo iz Horjula. Vem, da je bilo nekaj sporov med njima glede lastništva projekta, kar pa tu ni pomembno.

Največ in najdlje časa jih je izdelovalo podjetje Argo, ki pa je ta del izdelave že pred leti preneslo na podjetje Orodel, prav tako iz Horjula. Ker je fokus tega podjetja predvsem izdelava orodij, so jim navijalci bolj stranski produkt in se tudi prav intenzivno ne ukvarjajo s trženjem. Razen na spletni strani (www.orodel.si) ne boste drugje našli nobene informacije. Izvedel pa sem, da tečejo pogovori o prodaji v okviru ene bolj znane navtične trgovine. Razvijajo pa tudi navijalec glavnega jadra za naknadno montažo (ob jamboru), ki bo povzel izkušnje različnih izdelovalcev. Glede na to, da so cene stimulativne, lahko pričakujemo večje zanimanje.

Po tistem, ko so izdelavo prevzeli od podjetja Argo, so jih še nekoliko izboljšali (boljši ležaj, večja kakovost nekaterih spojnih delov). Seveda pa je osnovna kakovost ostala ista, to je pravo in čvrsto nerjavno jeklo, boben pa uležajen tako, da ne pride do medsebojnega trenja kroglic (kombinacija nerjavnega jekla in teflonskih kroglic), kar pomeni dolgo življenjsko dobo in verjetno nobenih težav.

Povprašal sem, kako sedaj poteka izdelava. Še vedno imajo v izdelavi več velikosti navijalcev, ki zadostujejo potrebe jadrnic od 6 do 12 m – omejitev navzgor pomeni največjo debelino pletenice prve pripone na 8 mm. Lahko bi navijalce uporabili tudi za 10-milimetrsko pletenico, česar pa ne priporočajo.