Navigacijske luči

Navigacijske luči

Val223

V navtiki eni poznamo ta pojem kot nekaj dobrega, drugi spet kot nujno zlo. Vsekakor so črni kartončki z barvnimi pikami na izpitu za voditelja čolna nočna mora za vse kandidate, vsaj včasih je bilo tako. Nekateri tudi ne znajo prebrati oznake, ki je navedena zraven svetilnika na pomorskih kartah. Pa vendar so pomembne.

Če se zadeve lotimo pri osnovi, predpis pravi, da mora biti vsako plovilo od sončnega zahoda do sončnega vzhoda obvezno označeno z lučmi, ki so predpisane za njegovo velikost in namen. Pravimo jim navigacijske luči. »Motornjače« imajo nekaj drugačne luči od jadrnic. Ponoči bi morale biti tudi na sidru vse barke označene. Nekateri si, da bi privarčevali akumulatorje, pomagajo s poceni solarnimi svetilkami, ki znajo marsikaterega navtika zmesti in seveda niso po predpisih. V razgovoru z drugimi pomorci sem bil presenečen, kako malo ljudi pluje ponoči. Noč je za spanje in še kaj drugega, so me podučili.

NAVIGACIJSKE LUČI IN NOČNA PLOVBA

Naše plovilo torej, če res ni najkrajši čoln in mu je po predpisih dovolj ena 360° bela luč, mora imeti označen levi bok z rdečo lučjo, ki sveti v kotu 112,5° gledano od sredine, desni bok z zeleno lučjo in istimi stopinjami, krmo pa z belo lučjo s kotom 135°. Pri krmni luči ja lahko izjema, da je ta rumene barve, takrat pomeni, da to plovilo nekaj poriva ali vleče. Plovila, krajša od 12 metrov, morajo imeti tako močne luči, da jih lahko vidimo na 2 n. m., plovila dolžine od 12 do 50 m pa morajo zagotoviti vidnost svojih luči do 5 n. m. za jamborno luč in 3 n. m. za ostale luči. Plovila, daljša od 50 m, morajo zagotoviti vidljivost jamborne luči vsaj 6 n. m. in 3 n. m. za ostale luči. Jamborna luč je tista, ki je najvišje na plovilu, ima 360° vidljivost in je bele barve. Pri tem omenimo, da se na jadrnicah pogosto pojavi še ena bela luč, ki je običajno montirana nad prvim križem, vendar je namenjena za osvetlitev prednjega dela palube, če ponoči tam kaj počnemo. Te luči nikoli ne smete pustiti prižgane med nočno plovbo, ali pa res samo zelo kratek čas, da vam pomaga pri delu, ki ga morate opraviti, potem pa jo je treba takoj ugasniti. ….

Več si lahko preberete v 223. št. revije Val navtika.