Navetta 48 – Svetloba in prostor

Navetta 48 – Svetloba in prostor

Val 232
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjvec, Absolute Spa

Nedvomno je italijanski ladjedelnici Absolute Yachts z navetto 48 uspelo nekaj izjemnega. Tokratno vodilo pri projektiranju sta bila prostor in svetloba, dva pomembna dejavnika, ki z roko v roki pričarata udobje in dobro počutje na plovilu. Navetto 48 smo predpremierno preizkusili v Varrazzeju, nekaj sto kilometrov oddaljeni luki, kjer se načeloma vsa plovila italijanske ladjedelnice iz Podenzana prvič dotaknejo morja. Majhna ladjica, v prevodu »navetta«, se lahko pohvali s številnimi odličnimi rešitvami. Ne samo, da so v ladjedelnici v nekem smislu prekosili lastne meje projektiranja in gradnje plovil, z navetto 48 so jasno dokazali, da znajo v svoja plovila vnašati svežino kljub ohranjanju nekaterih temeljnih načel ladjedelnice.

Na prvi pogled

Zunanje linije z dokaj oglato obliko se od blizu izgubijo v premišljenih linijah trupa in nadgradnje. Sončna paluba se razteza vse do krme, kar že na prvi pogled razkriva, da bomo imeli nadpovprečni prostor za preživljanje časa na prostem. Sončno palubo lahko po želji pokriva klasični bimini ali trda streha, izdelana iz ogljikovih vlaken. Upravljanje zagotavlja druga skiperjeva pozicija z vsemi inštrumenti, ki se podvojijo še v notranjosti. Na krmi sončne palube je nazaj nagnjen antenski lok, ki služi za navigacijske instrumente in lepo kroji zunanjo podobo. Velike sončne površine so še na premcu nad kabino za goste. Kokpit je pokrit s sončno palubo, a vendar dovolj velik in se z odprtjem drsnih vrat spoji s prvi delom notranjosti salona, kjer je kuhinjska niša. S to spojitvijo zunanjosti in notranjosti nastane prijeten bivalni prostor, kjer bomo pripravljali obroke, a vendar ostali povezani z ostalo družbo na plovilu. Na krmi je nepogrešljiva kopalna ploščad. Na voljo je tudi kabina za skiperja ali dodaten skladiščni prostor z možnostjo dostopa s kopalne ploščadi.

Plovba je popolno doživetje

Odličen razpored notranjosti in izbor kakovostnih materialov je nehote dvignil tudi pričakovanja med plovbo. Zunaj na odprtem morju pred marino Varazze pa se je po napovedih dvignil veter in z njim dvometrski valovi. Za izplovitev je poskrbela Patrizia Gobbi, hči ustanovitelja in še sedaj aktivno vključenega v dnevni posel Angela Gobbija. Gospod Gobbi je še z dvema partnerjema svoje dolgoletne izkušnje pretopil v blagovno znamko Absolute in v relativno kratkem obdobju uspel ustvariti uspešno ladjedelnico z atraktivnimi in kakovostnimi plovili. A to je že druga zgodba, morda je bolj pomembno, da je nekoč družinski posel že davno prerasel italijanske meje, nove kupce plovil pa iščejo tudi onstran velike luže, na največjem tržišču za motorna plovila.

Po gladki izplovitvi s pomočjo krmilne palice smo se kmalu znašli na dolgih valovih, kjer je za stabilno plovbo skrbel vgrajen seakeeper 6. Zibanje je bilo dodobra izničeno, a kljub temu ostaja vzdolžno gibanje. Ne glede na bolj neugodne vremenske razmere smo izvedli meritve, ki so pokazale zmerno potrošnjo goriva pri nižjih vrtljajih ter zmogljivost IPS 600 Volvo Penta motorjev s 435-konjskimi močmi vsak, vse do najvišje hitrosti 27,5 vozla. Pri 15 vozlih smo seveda prekoračili trupno hitrost in glisirali ter surfali niz dolgih valov. Čeprav je sekirasti premec dokaj širok, je uspešno razbijal valove in le pri polni hitrosti in z vetrom v premec smo nekaj kapljic dobili tudi na sončno palubo. Seveda ni bilo potrebe, da bi vztrajali pri polni hitrosti, zato smo se omejili na za takratne razmere primerno hitrost, okoli 13 vozlov to je tudi minimalna hitrost glisiranja. Popoldne se je vreme uneslo in še enkrat smo opravili vse meritve, tokrat sem bil kar veliko časa za krmilom, tako da sem dodobra spoznal najmanjšo navetto, ki je imela pri 6,4 vozlov hitrosti porabo le 7,7 litra na uro. Seveda bomo hitrost izbirali glede na to, koliko hitro bomo želeli priti do cilja, vsekakor pa je plovba in bivanje na navetti 48 izredno prijetno.

Zaključek

Kaj sploh še preostane velikim? To bi se lahko vprašali malo v hecu in malo zares. Navetta 48 je na dobrih 49-čevljih pokazala res veliko, tako v sposobnostih varne in hitre plovbe kot v vgradnji materialov in dizajnu. Primerna za družinsko križarjenje ali le par, ki občasno gosti prijatelje na krovu, bo zagotovo prava izbira za vse, ki niste zagovorniki klasičnih potovalnih plovil, kajti z navetto 48 boste zlahka in hitro prispeli do svojega cilja, a le če si boste to želeli. Pot je namreč pri tovrstni plovilih tudi sama pravo doživetje. Za konec ostane še cena, ki se začne pri 737.000 evrih brez DDV…

Več si lahko preberete v št. 232 revije Val navtika