Nautika 2017

Nautika 2017

Val217
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

 

Nautika 2017 (v Zagrebu) je za slovenske obiskovalce postala skoraj domača navtična razstava, odkar v Ljubljani v zimskem času nimamo več »svoje« razstave. Na Nautiki se tradicionalno predstavljajo tudi številna slovenska podjetja, predstavljajo se neposredno pa tudi po svojih hčerinskih družbah. Marina v središču Zagreba, kot radi imenujejo svojo prireditev organizatorji, popestri zimsko obdobje in začne ozaveščati vse ljubitelje čolnov o prihodu nove navtične sezone.

Zagrebški navtični salon je vsem slovenskim navtičnim zanesenjakom tako blizu, da si ga je vredno ogledati. Vsi ljubitelji manjših plovil, zunajkrmnih motorjev, opreme in različnih storitev so tudi letos prišli na svoj račun. Organizatorji so povečali razstavne površine, število razstavljenih plovil je bilo večje, kraljevala pa je največja, 56-čeveljska hrvaška predstavnica pearlsea 56.

Nautika v Zagrebu je dobro obiskana navtična razstava, saj poteka v središču hrvaške finančne moči in obenem v glavnem mestu. Poleg vseh pomembnih domačih ladjedelnic se predstavijo prodajalci tujih blagovnih znamk in seveda zastopniki opreme. Hrvaška je v servisnem in čarterskem smislu svetovna velesila, saj na Hrvaško obalo prihajajo v poletnem času številni gostje iz cele Evrope. Tega se vsi navtični ustvarjalci jasno zavedajo in sebi v prid izkoriščajo lokacijsko danost. Navtična razstava je tako po sedmih letih stabilizacije oziroma bolj ali manj stagnacije doživela ponovno rast števila razstavljenih plovil in razstavnih površin (dodana je bila še ena hala) ter povečanje obiska.

Pluti, odkrivati, živeti

Slogan navtične razstave ostaja enak z navtično abecedo Pluti, odkrivati, živeti, primerno za vsakega morjeplovca. Zagrebški velesejem že tradicionalno začenja poslovno leto z Zagrebškim navtičnim dogodkom. Njegova 26. ponovitev se je v letošnjem letu odvijala med 22. in 26. februarjem. Za mnenje, kaj se je zgodilo v hrvaški navtiki, smo povprašali kar vodjo projekta, gospoda Zorana Ušurića: »Seveda smo kot organizatorji navtične razstave v Zagrebu veseli rasti med razstavljavci pa tudi številom razstavljenih plovil. Prvič smo za imetnike vstopnic v času sejma skupaj z mestom omogočili brezplačni javni prevoz. Beležimo tudi rast med obiskovalci in seveda povečan obisk iz tujine, med katerimi so najštevilčnejši prav slovenski obiskovalci.« …

Več si lahko preberete v 217. št. revije Val navtika.