Nautika 2016 Zagreb

Nautika 2016 Zagreb

Val207
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Navtična razstava v Zagrebu, poimenovana Nautika 2016, predstavlja prvo navtično dogajanje v naši neposredni bližini, ki naznanja začetek navtične sezone in s tem aktualno ponudbo opreme ter plovil. Preko 100 razstavljavcev je na 12.000 m2 predstavilo več kot 300 blagovnih znamk in na razstavo postavilo nekaj več kot 100 plovil, med katerimi je bil največji 40-čeveljski hrvaški Mirakul. Med hrvaške premiere so uvrstili kar 11 plovil, na ogled pa je bila postavljena tudi široka paleta plovil, primernih za uporabo na Jadranskem morju in za potrebe razčlenjene hrvaške obale.

Glede na dejstvo, da v Ljubljani nimamo več navtične razstave, smo se navtični navdušenci v ne ravno zimskih februarskih dneh odpeljali na ogled plovil in opreme v Zagreb. Nautika je tako postala edina razstava v naši neposredni bližini, kjer je mogoče narediti prve načrte za prihajajočo poletno sezono. Temu dejstvu zato botruje veliko število slovenskih obiskovalcev na eni strani in razstavljavcev na drugi, ki si na relativno velikem hrvaškem trgu vselej obetajo kakšen posel.

Po zaključku navtične razstave, ki obenem gosti spremljajočo razstavo Hotel & Gastroteh, slednje si zaradi pomanjkanja časa nisem ogledal, so našteli 25.582 obiskovalcev, kar je za 26 odstotkov več kot lani. Že dejstvo, da je razstavo odprl in podprl zagrebški župan Milan Bandić, nazorno govori o tem, kako pomembni so na Hrvaškem ladjedelništvo, turizem in seveda tudi gostinska ponudba. …

Marina v srcu Zagreba

Zoran Ušurić, vodja projekta Nautike na Zagrebškem Velesejmu, nam je v kratkem pogovoru odgovoril na nekaj vprašanj.

JV: Navtična razstava v osrčju Zagreba se je kljub nedavni recesiji in nekaj slabšim letom za navtiko ohranila in tako že 25. leto zapored potrdila mesto kohezij za tiste, ki jim morje nekaj pomeni. Čestitam za častitljivi jubilej! Kako komentirate to jubilejno ponovitev?

ZU: Pluti, odkrivati, živeti – ravno to je slogan zagrebške Nautike. O uspehu pričajo številke povečanih razstavnih površin, 300 razstavljavcev in več kot 100 razstavljenih plovil, od kajakov pa vse do krasnih jaht v paviljonu 10A, kjer se trenutno nahajamo.

JV: Letos je Nautika doživela 11 zanimivih premier. Zanimiva je nagrada oziroma priznanje, ki ga bo prejelo plovilo oziroma ladjedelnica, kajne?

ZU: Da, seveda, poleg priznanj pa je zanimiv tudi razpon predstavljenih plovil, kajti v preteklih letih in na drugih razstavah smo bili navajeni veliko dragih plovil, medtem ko je pri nas ponudba nekako prilagojena kupni moči povprečnega hrvaškega navtika. Še posebej sem vesel domačih ladjedelnic – mislim, da je to potrditev, da je zagrebška Nautika stičišče za domače produkte in prava pot tudi v prodajnem smislu. …

 

Več si lahko preberete v 207. št. revije Val navtika.