Nautika 2015

Nautika 2015

Val 197

Navtična razstava v hrvaški prestolnici je s prvimi toplimi sončnimi žarki ponovno privabila številne obiskovalce in ponudila nekaj novosti, predvsem pa zadovoljila ljubitelje »male brodogradnje«, kot svojemu sektorju pravijo naši južni sosedje. Majhne hrvaške ladjedelnice za svetovno in navtično krizo v šali pravijo, da ju niso niti občutile, saj je njihova proizvodnja v številkah butična. Čolni, narejeni na Hrvaškem, imajo svoje kupce, svoje oboževalce in svoje tržišče. Zagreb je relativno blizu tudi slovenski navtični populaciji, ki verjamem, da Nautiko vsakoletno množično obišče.

Organizacija navtičnega sejemskega dogodka v zaledju je vedno velik zalogaj tako za organizatorje kakor za razstavljavce. Manipulacija in prevoz velikih plovil po cestah ali rekah, če so že plovne, je draga, pa tudi logistično zahtevna procedura, zato praviloma velikih plovil na kontinentalnih sejmih ne bomo opazili. Obstaja le ena izjema, Boot v nemškem Düsseldorfu, a to je že povsem drugačna zgodba.

Sejem v Zagrebu ima svojo tradicijo in Nautika, kot se navtična razstava imenuje, je v hrvaški prestolnici bila vedno dobro obiskana. Tisti, ki se še odločajo za nakup plovila, skačejo na zadnje vagone hitro drvečega vlaka, ki se že bliža pomladi in poletju. Za manjša plovila so še možna naročila, za gumenjake tudi. Morda se najde še kakšno plovilo, ki je že v gradnji, a so se lastniku skazili načrti in bo moral svoje mesto v čakalni vrsti odstopiti komu drugemu. Predvsem pa je moč videti veliko navtične opreme in pester izbor med zunajkrmni motorji, kjer svoje mesto in primat ponovno zaseda Yamaha z razstavnim prostorom v praktično celotni hali številka 8!

Kupil bom plovilo!

Morda se sliši neverjetno, vendar ko se odločite za nakup čolna, še ne pomeni, da ga boste lahko kupili oziroma bolje rečeno, da ga boste kmalu tudi dobili. Kakor koli, zdi se, da časi za navtiko niso ugodni, so kapacitete graditeljev čolnov v večini primerov zapolnjene vse do začetka letošnje sezone. Drugi razlog je v tem, da si kupci želijo svoj nov čoln vsaj delno podrediti svojim željam. K temu dejstvu je pripisati razlog, da čolni, tudi manjši, ne morejo postati del serijske proizvodnje. Pri tem pa ni nič narobe in je morda celo prav, da navtika na tak način ohranja svoj čar narejenega po meri.

Na prvi pogled bi za Zagreb lahko dejali, da je bilo vse že videno in da razstavljavci predvidoma zasedajo vsako leto enake razstavne lokacije. Sistem je po mojem mnenju dober, saj je, ne glede na to, da je sejem relativno majhen, za obiskovalca dobro urejen in bo slednji zagotovo našel, kar išče. Večja plovila so v eni hali, manjša plovila in zunajkrmni motorji v drugih dveh (od katerega je ena hala ekskluzivno opremljena z Yamahinimi zunajkrmni motorji), sledijo pa še navtična elektronika in druga oprema.

Od večjega do najmanjšega

Razstavljeni čolni merijo tja do največje dolžine 40 čevljev, kjer je svoj primat ponovno prevzel Mirakul 40 (test je bil v predhodni številki Vala), sledi mu 11 metrov dolg Pičuljan, kjer je svoje rokodelsko znanje, kot seveda še kje drugje, pokazal slovenski mojster za interier, Jože Bobič. Lepo presenečenje in novo zastopstvo Mennyacht so v isti razstavni hali pripravili z novim avstrijskim izdelkom Frauscher. Z novim zastopstvom, med drugim tudi na slovenskem tržišču, je avstrijska ladjedelnica ponovno dokazala, da je specializirana za posebno oblikovane futuristične modele hitrih čolnov, namenjene kot uživaški pripomoček ali pomožno plovilo mega jaht. Na enem izmed vogalov se je ponovno skrivala nova Leidi 660, ki je nadvse všečen in uporaben čoln z veliko možnostjo prodora na svetovno tržišče. Bravo Makarska in As Boats sta predstavila Glastron in Four Winns ponudbo, kjer je premiero doživel všečen Four Winns z oznako S 255, tokrat odet v atraktivno rdeče-črn trup. Nekoliko s poti, a zato nič manj vredna ogleda, je bila še poljska Delphia s predstavnikom, ki sliši na ime Nano. …

Novosti iz Yamahe

Ponudba Yamahe z zunajkrmnimi motorji in vodnimi skuterji ter s servisno mrežo ostaja v jadranski regiji na visoki ravni in v vodilnem položaju. Yamahin osrednji razstavni prostor uradnega zastopnika na Hrvaškem TM Zagreb in Delto Team iz Krškega se je z zunajkrmnimi motorji Yamaha na vseh čolnih raztezal po celi hali. Težko pričakovana Yamahina novost, zunajkrmni motor Yamaha F 130, je bila tokrat končno na ogled. Model s 130 konjskimi močmi (95,6 kW) je uspešno zapolnil vrzel med F 115 in F 150 in se pridružuje najnovejši generaciji agregatov, ki slovi po čistem delovanju in gladki vožnji ter linearni moči. Inovativna zasnova spada v sam vrh štiritaktnih agregatov s preizkušenim in z učinkovitim sistemom EFI, ki zagotavljajo popolno in zanesljivo delovanje v vseh režimih plovbe.

Širši javnosti predstavljeni novi modeli Waverunnerjev 2015 ponujajo kopico novosti od novega grafičnega dizajna, novega trupa z NanoXcel 2 tehnologijo pa vse do najdrznejšega koraka, ki ga lahko pripišemo ročici na levi strani krmila, s katero aktiviramo vzvratno vožnjo.

Yamahin sistem RIDE je absolutna novost in pripomore k hitrejšemu zmanjševanju hitrosti in lažjim manevrom pristajanja ob obalo ali plovilo. Nadvse enostaven sistem ponuja na desni strani krmila ročico za plin, na levi pa tisto za vzvratno vožnjo. Z igro prstov se lahko vrtimo na mestu ali drugače povedano, opravimo manever v katero koli želeno smer z natančnostjo in s suverenostjo. Sistem vzvratne vožnje zmanjša pot ustavljanja za 30 odstotkov, a pri Yamahi so poudarili, da to ni zavora. …

Več si lahko preberete v 197. št. revije Val navtika.