Nautic club Rogla zaključila projekt

Nautic club Rogla zaključila projekt

Val online

Nautic club Rogla je s svojo tekmovalno ekipo in gosti zaključil svoj prvi offshore projekt pod imenom: »Offshore transfer E350 Uniform – Nautic club Rogla Racing Team – Biograd – Malta – Biograd 2014«. Ta je potekal med 6.3.2014 in 20.3.2014 na relaciji Dalmacija Biograd – Malta Valletta – Dalmacija Biograd. Ideja, ki je v glavah štajerskih jadralcev z dolgoletnimi izkušnjami tlela že vrsto let, je za vse jadralce združene v navtičnem klubu iz Konjic, željne novih izkušenj in doživetij, med drugim tudi jadranja na odprtih morjih, postala realnost.

Pripravljeni sta bili dve ekipi s po 4 in 3 jadralci. Prva za pot na Malto in druga za povratek. Na Malto so potovali Stanko KOLAR, Marko DRUŠKOVIČ, Damjan PEČOVNIK in Dare URBANCL. V Dalmacijo se je vračala ekipa Dani VREČKO, Samo PODGRAJŠEK in Stanko KOLAR. Vodenje barke so člani obeh posadk zaupali Stanko KOLARJU, sicer aktualnemu predsedniku Nautic Cluba Rogla.

Elanova jadrnica E350 Performance pod imenom Uniform, s katero imajo v klubu v zadnjih dveh letih tudi največ tekmovalnih jadralskih izkušenj, je jadralce prve ekipe 6. marca popeljala iz Biograda. Praktično ves čas prisotni severovzhodni veter je Uniform odločno gnal iz krme in boka proti planiranemu cilju s povprečno hitrostjo okoli 8 vozlov na uro in jih po 200 miljah prek Visa, Brindisija, Otranta, Santa Maria di Leuca, zaliva Taranta in Sicilije 12. marca pripeljal v Valletto na Malti. Tu se je prvi ekipi pridružila druga, ki je v Valletto prispela z letalom iz Trevisa. Združeni ekipi sta si vzeli čas za ogled Malte – do 14. marca, ko sta zamenjali vlogi: prva se je z letalom vrnila v Treviso, druga pa se je nameravala po morski poti vrniti v Biograd. Slednjim je močan severovzhodnik, ki je dvignil valove vse do 4 metrov,  prestavil odhod za en dan. Druga ekipa se je nato odločno soočila z vetrom v premec in napornim jadranjem vse do Brindisija, ko je veter popustil celo do te mere, da so jadralci pospravili jadra in pot nadaljevali ob pomoči motorja, ki jih nato gnal čez celoten Jadran do izhodiščne točke v Biogradu, kamor so prispeli 20. marca.

Več si boste lahko prebrali v 188. št. revije Val navtika in na www.nc-rogla.com.