Namestitev Sentinela na plovila v čarterju

Namestitev Sentinela na plovila v čarterju

Val 201
AVTOR Julijan Višnjevec

Resna čarterska podjetja, ki jim je mar za njihova plovila in je skrb za varnost najemnikov njihova prioriteta, se vse pogosteje odločajo za namestitev Sentinelovega vmesnika za kontrolo pozicije in nekaterih ključnih parametrov na plovilo. Odmevno akcijo je sprožilo še podjetje Yacht-Pool, ki svojim zavarovancem ponuja aplikacijo s številnimi dodatnimi popusti.

Da bi se na lastne oči prepričali o delovanju Sentinela, smo se odpravili v Izolo in pri podjetju Adriaservice preverili, kako poteka nameščanje Sentinelove opreme na njihova plovila v čarterju.

O številnih prednostih, ki jih prinašata namestitev vmesnika Sentinel in uporaba njihove aplikacije, smo že pisali, a naj vseeno ponovimo, kaj vse ponujajo. Različica Sentinel Blue, namenjena čarteristom, nudi pozicijo plovila in tri kontrolne točke, kjer se med najbolj pogostimi izbira stanje napetosti akumulatorjev (servisnih in motorja), senzor za vdor vode ali povezavo s kalužno črpalko ter stanje vrat (odprta ali zaprta). Naprednejša verzija Silver nudi še dodatne kontrolne možnosti, a je za čartersko družbo povsem zadostna že osnovna aplikacija.

Kako se namesti naprava Sentinel?

Tako kot vse elektronske naprave tudi Sentinelova naprava potrebuje suh in zaščiten prostor pred udarci in zunanjimi vplivi ter ustrezno horizontalno namestitev. …

Več si lahko preberete v 201. št. revije val navtika.