Nakup novega/rabljenega plovila

Nakup novega/rabljenega plovila

Val 145

Nekaj nasvetov in opozoril

AVTOR Toni Jemec
FOTO Toni Jemec

Nakup novega ali rabljenega polovila je, ne glede na njeno višino, investicija. Zato je potrebno pred nakupom plovila zbrati vrsto informacij, ki vam lahko prihranijo veliko denarja in skrbi. Nekaj nasvetov, kako kupiti plovilo, zato ne bo odveč. O tem pišemo v naslednjih vrsticah.

Informacije o izdelovalcu/prodajalcu

Ko izbirate pravo plovilo zase, preverite, ali vam izdelovalec prizna garancijo za plovilo, in se prepričajte, za koliko časa in kakšni so garancijski pogoji. Preverite tudi, ali ima prodajalec teh plovil urejen servis in če so serviserji ustrezno strokovno izšolani. Pozanimajte se tudi, ali vam servis nudijo tudi v marini, kjer boste imeli plovilo.

Koristno je tudi vedeti, koliko časa je podjetje prodajalca prisotno na trgu in kako so bili dosedanji kupci zadovoljni z njegovim načinom prodaje? Nekateri boste zahtevali tudi bančno garancijo prodajalca, preden boste prodajalcu zaupali vašo investicijo. Znani so primeri, ko je prodajalec »pobral« naročila in vplačila za plovila, katera pozneje ni dobavil! »Kupci« v tem primeru niso videli niti plovil niti vplačil.

Zaradi pravne varnosti ob nakupu sklenite s prodajalcem prodajno pogodbo in vključite tudi vaše zahteve in pravice, kot so: kaj bo v primeru, če prodajalec ne bo dobavil plovila v dogovorjenem času, ali če plovilo ob predaji ne bo brezhibno. Ali boste od prodajalca zahtevali pogodbeno globo za morebitno zamudo pri dobavi ali povračilo kupnine ob kršenju določb iz pogodbe? Naj vam ob podpisu pogodbe ne bo odveč poiskati pravno pomoč, saj vam ta ob morebitnih problemih, ki lahko nastanejo, prihrani vaš denar in skrbi.

Nakup plovila – čas je denar!

Pri nakupu novega plovila lahko ogromno privarčujete že s pravočasnim načrtovanjem nakupa plovila. Nekateri izdelovalci plovil namreč nudijo posebne akcije za prednaročila v obliki popustov na pakete opreme, kot je navigacija in druga dodatna oprema. V praksi pomeni to, da lahko enako plovilo v septembru 2009 naročimo tudi do 10 ali do 20 % ugodnejše (v nekaterih primerih pa celo več), kot recimo v marcu 2010. Razlog za boljšo ceno novega plovila pred sezono je v tem, da si izdelovalec plovil prizadeva zagotoviti naročila in delo skozi vse leto. Akcije in popusti so seveda različni.

Priporočamo, da obiščete tudi katerega od navtičnih sejmov, kjer morda dobite dodaten sejemski popust. Preverite tudi, kako je s plovili iz zaloge, saj je možno, da se za takšno plovilo dobi dodaten popust.