Najstarejši obrat žganih pijač v Sloveniji praznuje 150. obletnico

Najstarejši obrat žganih pijač v Sloveniji praznuje 150. obletnico

Ptujska klet je poznana po dolgoletni tradiciji pridelave vrhunskih vin. S svojimi koreninami, ki segajo v leto 1239, je najstarejša vinska klet v Sloveniji in prava zakladnica vinske dediščine. Vendar pa bi mnoge presenetil podatek, da je Ptujska klet dom tudi najstarejšemu obratu žganih pijač na slovenskih tleh, ki letos beleži 150. obletnico. Žgane pijače, ki jih generacije poznajo pod blagovno znamko Petovia, so rezultat več kot stoletnega izpopolnjevanja receptur in skrbne izbire sestavin ter so simbol vrhunske kakovosti in izjemnega okusa.

Začetki proizvodnje žganih pijač na ptujskih tleh segajo v leto 1873, ko je bilo ustanovljeno prvo podjetje, specializirano za proizvodnjo žganih pijač, pod imenom Hutter & Elsbacher alkoholna industrija, Ptuj in je postavilo temelje za bogato tradicijo žganjekuhe na Ptuju.

Temu so sledile številne druge prelomnice, kot je leta 1918 preimenovanje podjetja v Hutter Simon sin, prvo takratno jugoslovansko alkoholno industrijsko družbo. Izdelke so tržili pod zaščitnim znakom Pegaza, ki je še danes sestavni del vsake etikete žganih pijač Petovia. Po drugi svetovni vojni se žganjekuha razvija pod Kmetijskim kombinatom Ptuj, leta 2002 pa tradicijo proizvodnje žganih pijač pod blagovno znamko Petovia nadaljuje Ptujska klet.

Dolga tradicija preverjenih okusov se je prenašala iz sistema v sistem in iz roda v rod ter se tako ohranila vse do danes. Pod blagovno znamko Petovia tako že stoletja nastajajo žgane pijače po tradicionalnih recepturah: Domači rum in Pelinkovec, kakor tudi več desetletij Hruškovec, Mentol, Encijan in Tavžentroža.

»Skozi leta smo s ponosom ohranjali in negovali bogato dediščino, ki je oblikovala našo proizvodnjo žganih pijač. Tradicija nam ponuja povezavo s preteklostjo in hkrati navdihuje naše ustvarjalne dosežke v sedanjosti. Tudi v prihodnosti smo zavezani k ohranjanju žganjekuhe kot nepogrešljivega elementa slovenske identitete«, izpostavlja Vinko Mandl, direktor trženja v Ptujski kleti.

Praznovanje 150. obletnice s Pelinkovcem

Ptujska klet bo med praznovanjem letošnje 150. obletnice proizvodnje žganih pijač prav posebno pozornost namenila Pelinkovcu, ki je zaščiten z geografsko označbo in velja za tipičnega predstavnika tradicionalne slovenske domače zeliščne grenčice na osnovi pelinove arome. V Ptujski kleti se ponašajo kar s tremi različnimi pelinkovci – grenkim, sladkim in zlatim.

Da Pelinkovec v ponudbi žganih pijač Ptujske kleti zaseda posebno mesto, priča tudi sodelovanje z Drago Kepeš, priznano slovensko barmanko, državno prvakinjo in najboljšo barmanko na svetu leta 2016, ki je za Ptujsko klet razvila edinstvene recepte za koktejle na njegovi osnovi. Vsak koktejl je skrbno zasnovan, da poudari kakovost in bogastvo žgane pijače ter omogoči harmonično združevanje različnih sestavin.

S takšno potezo Ptujska klet še dodatno kaže na svojo inovativnost in prilagodljivost ter potrjuje pomen združevanja bogate tradicije s spreminjajočimi se trendi, ob hkratnem upoštevanju okusov in pričakovanj ljubiteljev žganih pijač.

Vinko Mandl, Draga Kepeš, Maksimiljan Kadivec (Enolog Ptujske kleti), Draga Kepeš, Tine Kek (direktor Ptujske Kleti)

Uvod v poletje s Pitonom

Med vsemi koktejli s Pelinkovcem gotovo izstopa koktejl Piton, ki bo zasijal kot zvezda letošnjega poletja – ohranja značilno pelinovo aromo, hkrati pa ponuja svežino in popolno uravnoteženost okusa. Premierno je bil predstavljen javnosti na dogodku 20. 6. 2023 na vrtu Lili Novy v Ljubljani, s katerim je Ptujska klet obeležila 150. obletnico žganjekuhe. Posebni gosti večera, ki ga je povezovala Ula Furlan, sta bili Draga Kepeš in Majda Debevc, sommelierka in strokovnjakinja za žgane pijače, ki je poudarila pomen kulture pitja in proizvodnje žganih pijač v Sloveniji: »Ptujska klet je izjemna, saj je 150 let ohranila neprekinjen proces žganjekuhe in ponuja tradicionalne proizvode, ki so oblikovali našo edinstveno identiteto žganih pijač, česar pa se ljudje premalo zavedajo.« Izpostavila je tudi pomen podobe etiket na žganih pijačah Petovia, ki so skozi leta ostale nespremenjene in niso sledile trendom. Zato pa so danes še bolj trendovske in nostalgične.

»Zakladnica tradicije, zibelka prihodnosti«

150-letna zgodovina proizvodnje žganih pijač v Ptujski kleti je zaznamovana s strastjo do izpopolnjevanja dolgoletnih receptov skozi ohranjanje tradicionalnih postopkov in skrben izbor sestavin, ki omogočajo ustvarjanje edinstvenih harmonij okusov.

Ptujska klet ostaja ponosna na svojo bogato zgodovino žganjekuhe, ki jo prenaša tudi   sodobni čas. V prepletu z vrhunsko in najsodobnejšo tehnologijo ter izjemnim znanjem strokovnjakov na področju žganjekuhe si prizadeva tudi v prihodnje ustvarjati vrhunske žgane pijače in prispevati k raznolikosti slovenskega ter svetovnega trga alkoholnih pijač.