Najboljša slovenska tekmovalna jadrnica, Way of Life, ob zaključku sezone z rekordom regate Veleziana

Najboljša slovenska tekmovalna jadrnica, Way of Life, ob zaključku sezone z rekordom regate Veleziana

V Benetkah sta pretekli vikend potekali regati Venice Hospitality Challenge in Veleziana, ki zaradi jadranja v beneški laguni, Canalu Grande in pred trgom svetega Marka veljata za eni najlepših na svetu. Na prvi, Venice Hospitality Challenge, je nastopilo 11 odličnih maksi jadrnic z velikostjo nad 60 čevljev (18 metrov), pri čemer je slovenska Way of Life Gašperja Vinčeca zasedla drugo mesto, le dobri dve minuti za letošnjo zmagovalko Barkolane – jadrnico Spirit of Portopiccolo. Razplet bi bil sicer lahko tudi drugačen, če ne bi tržaška posadka z nešportno potezo slovenski ekipi s Tomažem Čopijem za krmilom onemogočila dober start. Ob tej potezi zaradi sorazmerno kratke regate in šibkega vetra med 4 in 6 vozli presenečenje proti dobre dva metra daljši jadrnici žal ni bilo mogoče.

Je pa slovenska ekipa vse misli usmerila v 11. izvedbo regate Veleziana prihodnjega dne, ko je suvereno opravila s konkurenco 212 jadrnic v beneški laguni in s ciljem pred trgom sv. Marka ter 8 navtičnih milj odjadrala v rekordnem času 47 minut in 21 sekund.  Skupno četrto mesto in prvo v razredu Maxi je zasedla jadrnica Adriatic Europa Dušan Puh Sailing Team.

»Regati v Benetkah nista le napeto tekmovanje, z neverjetno arhitekturno kuliso sta tudi izjemno romantični! Sta kratki, a smo kljub vsemu naredili kar nekaj zahtevnih manevrov, prvi dan veliko upravljali s premično kobilico in trikrat dvignili prednje jadro genaker. Obžalujem nešportno potezo fantov z jadrnice Spirit of Poropiccolo na samem startu, ki nas je zelo verjetno stala zmage, a takšno je jadranje in sem užival v dvobojevanju v zaključku regate,« je dejal lastnik Gašper Vinčec, tokrat v vlogi taktika.