Najbolj onesnažena vodna telesa

Najbolj onesnažena vodna telesa

Val 255
AVTOR Karmen Stanovnik
Greenpeace together with the #breakfreefromplastic coalition conduct a beach cleanup activity and brand audit on Freedom Island, Parañaque City, Metro Manila, Philippines. The activity aims to name the brands most responsible for the plastic pollution happening in our oceans. A banner reads "Polluted by Single-use Plastic". Freedom island is an ecotourism area which contains a mangrove forest and swamps providing a habitat for many migratory bird species from different countries such as China, Japan and Siberia.

Mediji in družbena omrežja so preplavljena s slikami čudovitih kotičkov, ki jih hrani Zemlja. Neoskrunjenimi, prvinskimi, popolnimi. Bore malo, povečini le na straneh okoljevarstvenih organizacij, je fotografij in zapisov z našega planeta, na katerih so vidni taki in drugačni neprivlačni odpadki ter posledice nevidnih onesnaženj, tesni spremljevalci industrijske družbe. Taki prikazi seveda nikomur niso v ponos, z njimi se ne nabira »všečkov« na družbenih omrežjih.

V manj razvitih državah so enormne količine odpadkov in ostala onesnaženja nekaj samoumevnega, del vsakdana; razvite države, ki imajo na voljo finančne in tehnične resurse, si pred videnim zatiskajo oči, politika, gospodarstvo in družba ni pripravljena na velike spremembe v miselnosti in dejanjih, ko je govora o udobju, potrošniškem življenju in skrbno negovanih vzorcih vedênja, ter zanikujejo nevarnosti, ki mnogih ta trenutek še, vsaj na videz, življenjsko ne ogrožajo. Mirne vesti glede oskrunitve v osnovi čudovito popolnega planeta, ki nas velikodušno gosti, ne more imeti nihče izmed nas, rojenih v dobi antropocena…

Več si lahko preberete v marčevski izdaji revije Val navtika, št. 255.