Najad 440 AC

Najad 440 AC

Val 153

Skandinavska lepotica

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Matija Gorjan

Poleg redkih uradno predstavljenih novosti med jadrnicami na letošnji razstavi plovil v Portorožu, velja izpostaviti dve večji novosti na našem trgu. Gre za dva nova zastopnika zelo znanih švedskih jadrnic: Najad in Hallberg Rassy. Prvi, Cantal Marine, s sedežem v Ljubljani, poleg Najad Yachts zastopa tudi Maxi Yachts. Vse so jadrnice za prave poznavalce in ljubitelje zaresne in varne plovbe, brez geografskih omejitev.

Ladjedelnica Najadvarvet je bila ustanovljena leta 1971 in ima sedež v manjšem kraju Henån na severu tretjega največjega otoka Švedske, Orust. Današnja izdelava obsega osem osnovnih tipov jadrnic, od najad 355 (10,90 m) do najad 570 (17,50 m), in še tri še tri modele iz še bolj prestižne linije aphrodite, najad 380, 460 in 511.

V preizkus smo dobili novejšo jadrnico najad 440 CC (centre cockpit), ki je različica najad 440 AC s klasičnim kokpitom.

Konstrukcija

Snovalci so projekt zastavili tako, da bo najad 440 jadrnica z odličnimi jadralnimi značilnostmi ob izjemni kakovosti. Temu primerno je zasnovano tudi podvodje trupa, s sodobno ožjo ter globljo balastno kobilico in balansnim krmilnim listom (brez skega). Zelo natančen je tudi razpored teže.

Trup je izdelan z vakuumskim laminiranjem stekloplastike z vinilestrsko smolo in divincell peno v sendviču. Podvodje trupa je premazano še z dvema nanosoma epoksidne smole in že serijsko premazano s sivim antivegetativnim premazom. Trup je potem utrjen še z mrežo reber, ki povezuje mesta največjih obremenitev, nosi kobilico in tvori osnovo za postavitev motorja, jambora, predelnih sten in podnic.

Podobno, iz vinilestra in v sendviču, je izdelan tudi krov, ki ima še notranjo lupino – strop – izdelan v poliestru. Trup in paluba sta zatesnjena in mehansko spojena z zakovicami.

Kobilica je kombinirana iz litoželeznega gornjega dela s svinčenim bulbom. Krmilni list je povezan (veriga) z dvema krmilnima sistemoma (lewmar), ki sta povezana tudi med seboj.

Na krovu

Testna jadrnica je imela krov, prekrit s tikovino (12 mm). V osnovi je prekrito vse, razen kabine, kar je treba doplačati. Kokpit je predeljen na dva dela, vendar po zaslugi kar udobnega prehoda (43 cm) med krmilnima obročema (90 cm) to ni preveč izrazito. V usnje odeta krmilna obroča sta vpeta na stranski konzoli, ki navkljub široki polici za navigacijske inštrumente, kompasa in dvojnima komandama za motor dajeta zelo elegantno podobo in nista prostorsko moteči. Krmar ima dva para vitlov, razen štoperjev (spinnlock), vse na dosegu roke, tako da velik del manevrov in nastavitev lahko opravi sam. Vitli so skandinavski (andersen 52ST in 40 ST), ob teh pa so urezali še dva prekata za pospravljanje vrvi. Pohvalno! Pod krmarskima klopema na krmi sta dva prekata, eden za plinski jeklenki, drugi pa za opremo. Pod klopmi v kokpitu pa sta še dve zmerno veliki skladišči, upoštevajoč, da sta pod njima dve kabini.

Ko stopimo iz kokpita, imamo primerno široke prehode ob kabini z večjim oprimkom, ki obroblja stranska dela “vetrobranskega stekla”. Namesto vzdolžnih oprimkov na kabini pa si bomo lahko pomagali z zaščitnimi loki nad zračniki. Tračnica drsnika škote za glavno jadro je postavljena pred vetrobransko zaščito, škota pa je napeljana do vitlov pri krmilih (nemški sistem). Trikrižni jambor (selden – 9/10) je oprt s priponami, ki sta vpeti sredi prehoda. Tako je škota delovne prečke vpeta znotraj njih, genovo pa bomo pritegovali z zunanje strani pripon. Krmna napona in priteg buma (vang) sta opremljena s hidravliko (holmatro).

Serijsko jadrnico opremijo s šestimi primerno velikimi bitvami, štirimi 15-metrskimi priveznimi vrvmi in štirimi bokobrani. Na premcu je sidrni okov za dvoje sider, na katerem je še vpetje za genaker. V dovolj prostornem sidrniku pa je skrit tudi sidrni vitel (lofrans 1.500 W). V opremo dodajo še 25-kilogramsko delta sidro ter 40 m 10-milimetrske verige.

Izvrsten izdelek švedskih mojstrov sodi med najimenitnejše na svetu. Le v njihovi soseski izdelujejo še nekaj podobnih jadrnic, označenih s svetovno znanimi blagovnimi znamkami. Zato imajo tudi svojo ceno. Ta za dobre skandinavske plače sploh ni tako visoka, kot se zdi preostalim Evropejcem, nam pa sploh, a bi znani rek, “toliko muzike, kot denarja”, kar dvakrat podčrtal. Pri omenjenih, med katare sodijo tudi najadi, to presneto dobro drži. Zatorej ni prav nič čudno, da so jadrnice, ki se izdelujejo na švedskem otoku Orust, tako priljubljene med svetovnimi morskimi popotniki.

Poleg zanesljive izdelave in mojstrske obdelave, vrste pravšnjih maritimnih rešitev, ki pričajo o dolgoletnih izkušnjah snovalcev in izdelovalcev, je jadrnica tudi v osnovi dobro opremljena. V osnovno opremo sodi tudi ogrevalna naprava in napeljava (eberspächer 5,5 kW), 40-litrski bojler, sidro z verigo, privezne vrvi in bokobrani, 12-milimetrska masivna tikovina na krovu … in še vrsto stvari bi lahko našteli.

Navkljub teži jadrnice, ki že sama po sebi vzbuja večje zaupanje, pa je še presenetljivo gibčna pod jadri, kar seveda tudi na dolgih popotovanjih veliko pomeni. Ko pod vse to potegnemo črto, dobimo zanesljivo in enkratno izdelano jadrnico za najzahtevnejše jadralske sladokusce in popotnike, ki je nedvomno vredna svoje cene.