Nadzor, udobje, varnost. Novi Zipwake Dinamic Trim Control

Nadzor, udobje, varnost. Novi Zipwake Dinamic Trim Control

Val222

Novi Zipwake Dinamic Trim Control sistem omogoča uporabnikom motornih plovil stabilno in udobno plovbo tudi med pospeševanjem.

Podjetje STAL MAR d. o. o. je pred kratkim prevzelo zastopstvo za švedsko blagovno znamko Zipwake za področje Slovenije.

Za Zipwake lahko z gotovostjo trdimo, da je prvi dejansko cenovno ugoden sistem za dinamično upravljanje s plovilom na svetu. Najsodobnejši Zipwake serije interceptorjev so po svetu dobile same pohvale. Če vam naziv interceptorji ne gre v glavo, jih lahko imenujete tudi trim tabi. Zasnova je podobna, a z eno bistveno razliko: Zipwake sistem deluje popolnoma avtomatizirano. Način delovanja omogoča prav vsakemu plovilu izboljšanje plovnih lastnosti, nižjo porabo goriva, večje udobje in varnost tako pri izglisiranju kot vožnji pri višjih hitrostih in slabših vremenskih pogojih. …

Zipwake trdi, da njihovi interceptorji spremenijo položaj v 1,5 sekunde, kar je v primerjavi z običajnimi trim tabi do petkrat hitrejši odziv.

Interceptorji niso zahtevni za namestitev, saj jih lahko pritrdimo na prav vsako plovilo pod vodno linijo in nad vodno linijo, preprosto z uporabo lepila ali vijakov. V vsakem kompletu se nahaja predloga, s katerim brez težav določite mesto, na katerem bodo nameščeni inteceptorji.

Ker poznamo tako trim tabe kot tudi interceptorje, menimo, da je Zipwake fascinantna pridobitev in smela konkurenca tradicionalnim trim tab sistemom proizvajalcev Bennett Lenco in še nedolgo tega Volvo Penta, ki sta dolga leta prevladovala na področju rekreativnih plovil. …

Več si lahko preberete v 222. št. revije Val navtika.

system (2)