Nad velike ribe s panolo!

Nad velike ribe s panolo!

Val 199
AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

Tokrat nekaj več besed o opremi za uspešno panolanje, t. j. lov velikih rib med plovbo. Panolo prestavlja ena palica z rolo in vabo. Predpostavljamo, da bomo lovili pri hitrostih plovila do maksimalno osem vozlov, v povprečju sicer pri dveh do petih vozlih, lovimo pa ribe, večje od pet kilogramov.

V osnovi sem panolo razdelil na panolo z umetno vabo in panolo z naravno vabo. Največja razlika bo v hitrosti plovbe. Višje hitrosti (čez tri vozle) so primernejše za lov z umetnimi vabami, nižje od enega do treh vozlov pa za lov z naravnimi (mrtvimi ali živimi) vabami. Poznamo tudi kombinacijske vabe (combo lures), kjer v umetnega silikonskega lignja na trnek všijemo naravno mrtvo skušo, šnjura ali ciplja, o čemer bomo podrobneje spregovorili v naslednjih številkah Vala.

Osnovno opremo predstavljajo palica, nosilec za palico, rola z vrvico, vaba, jeklena kljuka za izvlečenje rib na plovilo (gaf), pas za borbo z ribo, uteži za globinski lov in drobni material. Oprema za lov velikih rib mora biti kvalitetna, saj jo bomo uporabljali mnogo let, v vseh vremenskih razmerah, borba z veliko ribo pa pomeni velike sile na opremo, zato nas ta del nikakor ne sme razočarati. Tovrstno opremo kupujem v trgovini Sulc v Ljubljani na Dolenjski cesti, ki zastopa preverjene svetovne znamke različnih cenovnih razredov.

Palica z multi rolo in vrvico naj bo klasifikacije 20-50 lb, kar je za ribe, težke do 20 kg, povsem zadovoljivo. Za lov z dvema panolama je primerna ena oprema z manjšo vabo klasifikacije 20 lb in druga za večje ribe klasifikacije 50 lb. Razvoj kompozitnih materialov in ribiške opreme nam danes omogoča lov velikih rib z zelo lahko opremo vodilnih proizvajalcev palic in rol Daiwa, Jigging master, Pioneer, Xzoga in Trabucco. Palice za panolo z jadrnice so zaradi praktičnosti in hrambe v povprečju dolge okoli 130 cm. Izbirate lahko med enodelno ali dvodelno različico, pri kateri se ročaj palice odvija od zgornjega dela, kar je priročnejše za hrambo. …

Več si lahko preberete v 199. št. revije Val navtika.