Na zobatca

Na zobatca

Val 231
AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

»Zubaci se paliju na lignje, ko Višani na strankinje,« se je nekoč v viški konobi krohotal domačin, ko je debata nanesla na panulo in preko 10-kilske zobatce. Letošnja sezona je sezona zobatcev!

Zobatčev habitat je pred mnogimi leti predstavljala tudi zahodna obala Istre, potem pa je izbruhnila epidemija, ki ga je v severnem Jadranu zdesetkala. Danes, desetletja pozneje se zopet pojavlja tudi v okolici Umaga in severneje. Obale južneje od Pulja, otoki, čeri, plitvine, potopljene ladje, torej od ljudi odmaknjene »pošte«, kot jim pravijo Dalmatinci, tam bomo iskali zobatce. Živijo v manjših jatah, navadno je največji primerek v krdelu vodja, in tako pokrivajo svoj razgiban teritorij okoli grebenov, podvodnih stebrov in sten. Razen v hladnejših mesecih, ko ga raje lovimo v globinah preko 40 metrov, ga bomo najhitreje našli v globinah med 15 in 30 metri, vselej tik nad dnom.

Letošnja sezona je zares sezona zobatcev, saj se jih izjemno uspešno lovi vsepovsod od Kamenjaka južno. Zobatci se glede na teren obnašajo zelo različno in to se močno odraža v načinu prehranjevanja. Okoli Kamenjaka jih lovimo tudi na vse vrste živih rib (iglice, črnorepke, knezi, šnjuri), medtem ko ga že na Cresu težko uloviš na kaj drugega kot na živega lignja ali sipo. V globljem južnem Jadranu, okoli Dugega otoka, se poleg panule z živim lignjem uspešno lovijo tudi na umetne jigge, s tehnikami, ki sem jih opisal v junijskem Valu.

Svojega največjega zobatca, težkega 9 kg, sem ulovil na živo črnorepko, na Korčuli, a glede na izkušnje lahko zatrdim, da se bo najhitreje zapodil na trnke, ko bo v igri živ ligenj ali sipa. Lignje lahko za vabo ulovimo tudi zdaj, poleti, a moramo za to poznati mikrolokacije – povprašajte domačine v prvi konobi, morda vam za rundo ali dve izdajo koordinate. Veliko hitreje boste poleti ulovili dve ali tri sipe, ki plavajo praktično v vseh lukah, marinah in pristaniščih z muljasto skalnatim dnom. Ulovite jih ponoči, na skosavico ali peškafondo, in jih do jutra žive shranite v mrežici v morju…

Več si lahko preberete v št. 231 revije Val navtika