Na prvi stranici do privetrne oznake

Na prvi stranici do privetrne oznake

Val 169
AVTOR Vid Jeranko
FOTO Vid Jeranko

Predhodno smo že načeli temo, kako po štartu zajadrati v tekmovalno polje. Tematiko nadaljujemo z nekaj splošnimi namigi, ki naj služijo kot izhodišče za bolj podrobno spoznavanje tekmovalnih strategij in taktik v jadranju.

Jadrajte v čistem vetru

Predhodno je bilo v člankih že govora o tem, kako zajadrati v tekmovalno polje po štartnem pisku. Ne bo odveč, če ponovno poudarimo, kako pomembno jadrati v “čistem“ vetru, se pravi prosti senc in zvrtinčenega vetra jader drugih tekmecev. Dober taktični položaj in s tem dobro strateško izhodišče pa si je potrebno izboriti z dobro izpeljanim štartom. Naj poudarimo tudi, kako je v tej fazi regate vsa flota jadrnic strnjena in je potemtakem vsaka napaka kaznovana z več izgubljenimi mesti kot sicer, pa tudi področja čistega in svežega vetra so toliko bolj omejena. Če torej povzamemo ključni nauk predhodnih člankov; z dobrim štartom si je treba zagotoviti takšen položaj v floti jadrnic, ki nam bo dopuščal čim bolj proste roke pri izvajanju našega strateškega načrta. Na prvi stranici velja od te točke dalje jadrati bolj strateško (se pravi sledeč vetru, vremenskim pogojem), taktično prilagajanje preostali floti pa naj bo le tolikšno, da nam omogoča čim hitrejše jadranje po najkrajši poti do privetrne oznake. V sledečih stranicah, ko se flota jadrnic razteguje in redči, pa se do tekmecev okoli nas obnašamo bolj direktno in taktično (predvsem proti zadnjemu obračanju oznak z vetrom v krmo, na zadnji stranici v veter in pa na poti v cilj). A vendar, strateško jadranje, sledeč vetru, ne pomeni, da si lahko dovolite jadrati povsem na svoje; zdrava mera nadzora nad večjim delom flote mora biti. Ne bo odveč, če imate v mislih dve pomembni taktični načeli: 1) položaj neposredno na premici med nasprotnikom in oznako, h kateri jadramo, vam zagotavlja prednost, ne glede na zasuke vetra; 2) izogibajte se jadranju na skrajnih robovih polja (na lay-lineih). Jadranje povsem ločeno od gibanja flote si lahko dovolite le v primeru, da ste popolnoma prepričani v korist, ki jo pridobite na svojem delu polja. Kakor koli, v floti več jadrnic boste le redko osamljeni na ugodnejši strani polja.

Opazujte spremembe vetra

Predpriprava na regato naj bi med drugim zajemala opazovanje vetra. Ključni podatki o vetru, s katerimi se gre med regato ubadati, sta intenzivnost in smer; torej je treba pozorno spremljati področja intenzivnejšega vetra in smer zasukov vetra. Če ste veter pred štartom dovolj pozorno opazovali, bi že morali imeti vsaj približen podatek o tem, ali je veter v svoji moči konstanten, bolj sunkovit, vezan na določeno področje tekmovalnega polja, ter ali so zasuki smeri vetra regularni, dlje ali manj trajajoči, nihajoči okrog določene osnovne smeri, ali se postopoma spreminjajo v določeno stran ipd. To sta dva osnovna podatka, ki bosta krojila vašo strategijo skozi regato. Intenzivnejši veter vam načeloma omogoča hitrejše jadranje, odzivanje na zasuke vetra pa najkrajšo pot do privetrne oznake.