Na generalki pred znamenito Barkolano v odlični konkurenci slavila slovenska jadrnica Way of Life

Na generalki pred znamenito Barkolano v odlični konkurenci slavila slovenska jadrnica Way of Life

 Na jubilejni, 50. regati za Bernetti Gašper Vinčec posadko popeljal do zmage

V Tržaškem zalivu je v organizaciji sesljanskega jadralnega kluba Pietas Julia potekala jubilejna, že 50. regata za pokal Bernetti. Udeležilo se jo je približno 200 jadrnic, večinoma iz Slovenije, Italije in Avstrije, med njimi tudi vse 3 protagonistke nedeljske Barkolane – 27-metrska slovenska Way of Life z olimpijcem Gašperjem Vinčecem na čelu ter odlični italijanski maksi jadrnici Portopiccolo s krmarjem Mitjo Kosmino in Arca s tržaškim matadorjem Furiom Benussijem.

Vinčec je zaradi poškodbe roke tokrat krmilo prepustil izkušenemu Izolanu Mauriziu Benčiču in italijanskemu olimpijcu Lorenzu Bodiniju, sam pa je v vlogi skiperja skrbel za strateške odločitve. Uigrana posadka in odlično pripravljena jadrnica sta že na samem začetku zagospodarili na regatnem polju, pravilno izbrali startno pozicijo in kljub izjemno težkim razmeram s pogostim brezvetrjem in močnim dežjem po dobrih dveh urah slavili pomembno zmago. Organizatorji so ravno zaradi pomanjkanja vetra regato med Trstom in Sesljanom skrajšali, s približno 10-minutnim zaostankom pa je drugo mesto osvojil Portopiccolo, tretje pa Fanatic. Favoritinja za zmago, 30-metrska jadrnica Arca, je zasedla 12. mesto.

Kljub zmagi Gašper Vinčec z ambiciozno posadko ostaja na trdnih tleh pred nedeljsko Barkolano, kjer brani zmago, saj je Tržaški zaliv vedno znova izjemno nepredvidljiv in pogosto zgolj izbira startnega mesta med 2000 jadrnicami v regatnem polju odloča o vrhunskem rezultatu.