M/Y SKYLER Benetti 125 fast

M/Y SKYLER Benetti 125 fast

Srce vam bije hitreje, pod nogami je čutiti moč, ki jo lahko obvladate, svetli prostori na štirih palubah vas razvajajo z udobjem. Natančno tako, ste na eni izmed štirih Benettijevih 15-čeveljskih jaht, poznanih po hitrih trupih in izredni tehnologiji, njihova češnja na torti pa so Rolls-Roycevi pogonski sistemi, poznani pod oznako Azipull Carbon (AZP C65). Z največjo hitrostjo 22 vozlov in optimalnim dosegom več kot 1.750 NM pri 12 vozlih hitrosti predstavlja benetti 125 fast višek tehnologije in inovativnosti v navtični industriji.

 

Skyler

Skyler je tretja jahta serije Benetti Fast, opremljena s pogonskim sistemom AZP C65, s tehnološko najnaprednejšim pogonom na trgu. Zasnovana s kombiniranim trupom D2P (angl. Displacement to Planing) zaznamuje oster »bulb« za rezanje valov pri nizkih hitrostih in združuje prednosti polizpodrivnega trupa tudi pri višjih hitrostih. Ta inovativni pogonski sistem je razvilo podjetje Rolls-Royce. Struktura je iz ogljikovih vlaken in epoksi smole in je za 40 % lažja od tradicionalnih modelov plovil, ki so izdelani le iz steklenih vlaken. Zaradi vseh prednosti med plovbo pri nižjih hitrostih porabi manj goriva kot podobne jahte v tem velikostnem razredu.

 

Elegantna in športna

Z dolžino 38,1 m in širino 8,3 m, vgrajenimi kompoziti in ogljikom v ladjedelnici Benetti Viareggio spada Fast 125′ med srednje široke jahte s štirimi palubami in petimi kabinami. Športno zunanjost je zasnoval Stefano Righini z uporabo vodoravnih oken, ki poudarjajo značilno elegantno zunanjo linijo. Drugi razlikovalni sestavni del je izjemen prostor na poveljniškem mostičku s širokim dostopom z glavne palube. Poveljniški mostiček tokrat ni namenjen upravljanju, temveč razvajanju na prostem in sledenju plovbe s tremi barskimi stolčki s pogledom v smer plovbe. Razkošno notranjost s poudarkom na zračnosti je zasnoval Redman Whiteley Dixon, ki je notranjost zrisal v tesnem sodelovanju z lastnikom, sicer izkušenim navtikom. Pri uporabi materialov izstopajo svetleča ebenovina tanganjika in druge vrste kakovostnega lesa. Strop se ponaša z usnjem v različnih odtenkih zelene, modre in barve sivke. Svetleči nikelj pa je uporaben na pipah in različnih podrobnostih, služi pa tudi kot okras. Lastnik si je želel tla, ki bodo prijetna zlasti med hojo, zato je preproga izredno mehka na dotik. Tudi ograja se ponaša z izbranimi podrobnostmi. Na željo in v užitek lastniku je kuhinja polno opremljena na osrednji palubi – z otokom in marmornato mizo.

 

Pogonski sistem Rolls-Royce Azipull

Benetti fast 125, skyler, je zasnovan za višje hitrosti, kot jih nudijo primerljiva polizpodrivna plovila, a kljub temu ohranja nizko porabo goriva. Jahta je opremljena z novo generacijo pogonskega sistema, ki ga je zasnoval Rolls-Royce posebej za družino 125-čeveljskih fastov. Azipull karbon 65 (AZP C65) je visokozmogljiv, lahek, vodljiv pogon, ki ima vgrajena ogljikova vlakna tudi na bolj obremenjenih delih. Ta novost je znatno zmanjšala težo pogonskega sistema in omogočila boljšo postavitev ob istočasnem ohranjanju visoke učinkovitosti pogona in enostavnega vzdrževanja. Skupna suha teža vsakega pogona je le 2.800 kg. Sistem ponuja odlične manevrske sposobnosti med pristajanjem in sposobnosti za plovbo. Skylerjeva druga opazna značilnost pogonskega sistema je njegova tehnologija zmožnosti ohranjanja jahte na določenem položaju s pomočjo navtičnega sistema GPS.

 

Zunanje površine

Za večje udobje ima 27 čevljev (8,3 m) široka jahta na štirih palubah veliko prostora za uživanje na prostem. Zgornja paluba jahte ima dve veliki površini za sončenje in jacuzzi. Na krmi na istem krovu se bohoti jedilna miza z 2 m premera, narejena po meri iz tikovine, jekla in stekla. Ta mogočna miza naredi prostor edinstven in osupljiv. Skyler označuje še velik »beach club« skupaj z barom. Ločena pokrita garaža ima prostor za pomožni čoln (tender) in dva vodna skuterja.

 

Notranjost

Skylerjeva notranja razporeditev je načrtovana tako, da udobno sprejme do deset gostov v petih kabinah. Osrednja kabina seveda pripada lastniku, za goste so še tri dvoposteljne kabine ter dodatna kabina s pogradi. Za posadko, predvidenih je do sedem članov, se kabina nahaja na premčni strani pod palubo in ima tri dvojne en-suite kabine in veliko jedilnico za člane posadke. Kapitanova kabina ima neposredni dostop do krmarnice z dvojnima pilotskima sedežema in zofami iz usnja ter rdeče-rjavo sedežno garnituro. Večje število posadke v strežbi omogoča popolno razkošje in udobje na krovu ladje.

Notranjost je preprosta, a obenem sodobna, z neokrnjeno naravno eleganco dragocenih naravnih materialov. Notranjost je iz sijoče ebenovine, tajskega lesa in frisé lesa. Vsi materiali, ki so uporabljeni za talne obloge in oprijemala, ponujajo prijetne in razkošno mehke občutke ob dotiku.

Spodnja paluba ima štiri kabine za goste: dve VIP-kabini z velikima posteljama, dvojno kabino ter dvojno kabino s pogradi. Vsaka kabina ima drugačno obarvano usnje na stropu, z usnjenimi poudarki na zidovih, oblogah in vložkih.

Salon na glavni palubi je še svetel, zahvaljujoč zlasti velikodušni uporabi stekla, skozi katerega pronica naravna svetloba v svetlo pobarvan prostor. Tu se najde veliko mehkega pohištva vrhunskih mednarodnih oblikovalskih podjetij – pohištvo znamke Meridiani, kavči in tabureji so znamke Holly Hunt, po meri narejena jedilna miza, za katero lahko sedi deset ljudi, pa je stvaritev Dakote Jacksona.

Lastniška kabina je okrašena s številnimi motivi, ki jih povzema iz glavnega salona, kot je recimo izjemno mehka preproga. Velika sobna omara za oblačila opremlja lastniško kabino, kjer kraljuje pohištvo Minotti. Prava posebnost te kabine pa sta stranska balkona, kjer si lahko privoščite zajtrk nad spečim morjem. Dve kopalnici, ena s prho, druga s kadjo, pa sta v celoti obloženi z oniksom in se ponašata s poliranimi pipami iz niklja.

Zgornja paluba ladje ima udobno sedišče s kavči, bar iz marmorja in oniksa ter televizijo s 75-paličnim zaslonom. Tam najdemo tudi velnes in fitnes, stranišče ter kapitanovo kabino.

Pogon in zmogljivost

Skyler poganjata dva dizelska motorja MTU (12V 2000 M94) z 2.636 KM in dva Azipulla, zato je sposoben doseči največjo hitrost 22 vozlov, udobno pa pluje pri 17,5 vozla. S 30.000 l goriva je njegova avtonomija plovbe kar 1.540 milj pri 12 vozlih, kar je precej več kot v primerjavi s standardno serijo Fast 125′. Njeni rezervoarji za vodo shranjujejo okoli 4.000 l sladke vode.