Vabljeni pred in v Muzej podvodnih dejavnosti Piran!

Vabljeni pred in v Muzej podvodnih dejavnosti Piran!

Prijazno vabljeni na odkritje ulične table

ob preimenovanju dela ulice v

ULICO LJUDEVITA KUŠČERJA/VIA LJUDEVIT KUŠČER

posvečeno Pirančanu prof. dr Ljudevitu Kuščerju,

ki bo v petek, 9. februarja 2018, ob 11. uri

pred Muzejem podvodnih dejavnosti v Piranu. 

Na prireditvi bo predstavljena življenjska pot znamenitega Pirančana. Poleg ostalih gostov bodo udeleženi tudi predstavniki družine. 

Prisotne bo nagovoril župan Občine Piran Peter Bossman, ki bo slavnostno odkril tablo. 

Ob tej priložnosti vas v Uredništvu Vala vabimo, da si pogledate edinstven muzej na Jadranu, Muzej podvodnih dejavnosti Piran. Več o njem ste si lahko prebrali iz intervjuja z njegovim vodjo, mag. Žarkom Sajičem in sicer v novembrski številki (na temo skafandri na Slovenskem) revije Val navtika, nadaljevanje intervju na temo podmorničarstva pa sledi v prihajajoči februarski številki revije. Ob obisku muzeja se boste podrobneje seznanili tudi s tem, kakšno vlogo je igrala družina Ljudevita Kuščerja.

“Kar se tiče družine Kuščer, bi omenil samo še dodatni projekt, ki ga vodimo v tem trenutku. Podali smo namreč pobudo na občinski svet za poimenovanje dela ulice, na kateri je tudi naš muzej, v ulico prof. Ljudevita Kuščerja. To je bil oče omenjenih bratov Kuščer, ki je bil dejansko pobudnik našega športnega potapljanja. Doktoriral je na Dunaju leta 1909, služboval na različnih znanstvenih ustanovah, v Narodnem muzeju v Zagrebu, Zoološkem inštitutu v Ljubljani, tu je postal na Filozofski fakulteti najprej docent in nato še profesor. Odkril je veliko novih podvodnih vrst, po njem je poimenovan tudi polž Congeria kusceri. Kar je za nas še zlasti pomembno, je to, da je rojen Pirančan, kar je prav tako posebnost, zlasti upoštevaje dejstvo, da je bilo v tistem času, konec 19. stoletja, v Piranu relativno malo Slovencev. Prof. dr. Ljudevit Kuščer je navdušil sinova, da sta po njegovih navodilih izdelala potapljaško opremo, bila sta tudi prva, ki sta se s to opremo potopila, skratka, gre za posebno zgodbo o športnem potapljanju, ki je za nas zelo dragocena in pomembna.”
mag. Žarko Sajič, iz intervjuja v Val navtiki, november 2017

Pripenjamo nekaj fotografij Muzeja podvodnih dejavnosti: