Musket CoveFiji Regatta

Musket CoveFiji Regatta

Val 235
AVTOR Jasna Tuta
FOTO Jasna Tuta in Musket Cove Yacht Club

Ko sva maja prijadrala na Fidži, sem že točno vedela, v katerem sidrišču se bova nahajala septembra. Že več let sem namreč poslušala take in drugačne zgodbe z največjega jadralnega dogodka na tem koncu sveta, ki so me prepričale, da tega res ne gre zamuditi. Musket Cove Fiji Regatta že 35 let privablja sem na stotine jadralcev z vsega Južnega Pacifika in letos se je tudi nama končno uspelo udeležiti tega velikega praznika na morju.

Baza družabnega dogodka je Musket Cove Island Marina zraven istoimenskega počitniškega naselja. To je idilična tropska destinacija na otoku Malolo Lailai, ki spada v otočje Mamanuca. Govorimo o zahodnem delu države, ki je manj deževen od ostalih. Lokacija zaliva Musket Cove je res idealna: nahaja se namreč le dvanajst milj od baze čarterjev Port Denarau, od vstopnega/izstopnega pristanišča Vuda Point in mednarodnega letališča v Nadiju. To je najbolj turističen del Fidžija (ki je obenem najbolj turistična država Južnega Pacifi ka), ki se prav zaradi trum obiskovalcev zelo razlikuje od severnih otokov Vanua Levu in Taveuni. Posledice prilagajanja številnim obiskovalcem niso vedno samo negativne: jaz sem na primer v eni izmed številnih športnih trgovin končno našla nove kopalke, ki sem jih iskala že pol leta (ne na Tongi, ne na Vanua Levu in ne na Taveuniju nisem nikjer našla niti enih – domačini jih namreč ne nosijo). Bližnji Port Denarau je odskočna deska, kjer se turisti vkrcajo na hitre trajekte in odplujejo na daljše in krajše izlete. Tisti, ki imajo več časa, se odpravijo na večdnevno odkrivanje otokov Mamanuca in Yasawa. To je verjetno res najlepši del države, znan tudi po številnih filmih, ki so jih tam posneli, na primer Brodolom (Cast Away) s Tomom Hanksom in Modra laguna (Blue Lagoon) z Brooke Shields. Na teh otokih so v teku let zrasla počitniška naselja za vse žepe, tako da res vsak lahko dobi kaj zase.

Nekateri drugi imajo manj časa ali denarja, zato se odločijo za dnevne izlete. Med najbolj priljubljenimi je obisk plavajočega bara Cloud9, ki sem si ga iz radovednosti šla pogledat tudi sama, ko sva sidrala v bližini. Pravzaprav ni bilo dosti kaj videti, razen šanka in ležalnikov. Tisto, kar me je še najbolj presenetilo, je bila iznajdljivost lastnika. Nekje na samem je zasidral leseno platformo, na njej zgradil barček in zadevo nekaj let tako dobro oglaševal, da Cloud9 danes velja za »must do« izkušnjo na Fidžiju.

Več o dogodivščinah si lahko preberete v zadnji izdaji Val navtika št. 235.