MRAKOVA IN MACAROLOVA PONOVNO ZLATI

MRAKOVA IN MACAROLOVA PONOVNO ZLATI

Val 230
AVTOR Jakica Jesih

V drugi polovici maja se je v bolgarskem Bourgasu na Črnem morju odvijalo evropsko prvenstvo za olimpijski dvosed 470, ki sta se ga udeležili tudi Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat). Naši jadralki, ki sta se z evropskim zlatom prvič ovenčali že leta 2015 v danskem Aarhusu, lansko evropsko prvenstvo pa zaradi Veronikine poškodbe noge izpustili, sta napovedali naskok na stopničke in se domov ponovno vrnili – zlati.

 Dekleti sta skozi ves teden prvenstva izboljševali svoje nastope in v zaključno regato za medalje odjadrali z vodilnega položaja. Z odličnim jadranjem (končali sta jo kot drugi) sta svojo premoč le še potrdili in ponovno, že drugič, osvojili naslov evropskih prvakinj.Tina Mrak: “V Bolgariji sva osvojili drugi naslov evropskih prvakinj, s čimer sva res zelo, zelo zadovoljni. Celoten teden je bil zelo naporen, prvi dan nismo imeli vetra, zato smo morali v ostalih dneh nadoknaditi manjkajoče plove. Tako je bilo celotno prvenstvo izjemno utrujajoče. Ne glede na to sva v zadnjih dveh dneh pokazali najino pravo jadranje in se prebili vse do prvega mesta, tako da sva v regati za medalje to vodstvo samo še zadržali.” Veronika Macarol po zadnjem nastopu: “V današnji regati za medalje sva končali drugi, polje je bilo zelo kratko in vse posadke smo bile zelo blizu. Prve orce nisva najboljše odvozili, sva pa odjadrali odlično krmo in se s tem približali prvi in drugi posadki. Drugo stranico v veter sva odjadrali že nekoliko bolj sproščeno, tudi krma je bila dobra in tako sva zaključili regato za medalje na drugem mestu.”

 Zadovoljen je tudi njun trener Tomaž Čopi: “Prvenstvo je bilo zelo lepo organizirano, moram reči, da se je Bourgas res izkazal. Razen prvi dan so bili sicer pogoji fantastični in mislim, da so jadralci, tako kot Tina in Veronika, uživali. Začeli sta dobro, potem sta mislili, glede na to, da je bila nekoliko okrnjena konkurenca, da bo enostavno in sta naredili 14., 15. mesto, ampak sta se potem lepo sestavili in končali s kar veliko razliko, kar je zelo vzpodbudno, saj zdaj vesta, da če hočeta, sta lahko spredaj, tako kot je prav.”

 Stopničke tega evropskega prvenstva so se razdelile takole: zlato je šlo torej z veliko prednostjo kar 20 točk našima Tini Mrak in Veroniki Macarol (58 točk), evropski podprvakinji sta postali Nemki Frederika Loewe in Anna Markfort (78 točk), bron pa je šel v roke še eni nemški posadki, Nadine Boehm in Ann-Christin Goliass (82 točk).