Morska lepotica Cassiopeia

Morska lepotica Cassiopeia

Val 234

Z Danom Poljšakom, o katerem ste v naši reviji že brali, sva se dobila na oktobrsko nedeljo dopoldan. Najprej na kavi, ko je še kazalo, da z vetrom ne bo nič, kar bi nam lahko prekrižalo naše skupne načrte. Dogovorili smo se namreč, da si pogledamo njegovo novo leseno lepotico, se pomenimo o njenih karakteristikah, zmožnostih, predvsem pa, da jo preizkusimo, kako se obnese na morju z razprtimi jadri in kako jo skozi morsko gladino poganja motor.

Danova zgodba o samogradnji lesene dvojambornice je bralcem revije Val že znana. Danes 21-letni študent lesarstva, sicer pa diplomant pomorske šole v Portorožu, se je pri šestnajstih letih lotil gradnje unikatne lesene dvojambornice. Od otroštva je namreč povezan z morjem. Večino poletnih dni in vikendov je s starši in sestro preživel na družinskem, iz lesa narejenem starodobniku, ki je letos praznoval častitljivih 86 let. Tako sta mu starša prenesla ljubezen do morja in jadranja, naučil pa se je tudi prvih veščin upravljanja ter vzdrževanja lesenih jadrnic.

Že kot otrok je rad risal jadrnice s tehničnimi podrobnostmi, izdeloval ladijske modele, pri dvanajstih letih pa je s pomočjo očeta zapuščeno elanko 430 predelal v dvojambornico. Z odraščanjem je želja po samogradnji večje, lesene jadrnice še bolj tlela v njem, zato je zasnoval projekt z jasnimi cilji. Začetna ideja je bila narediti pomanjšano verzijo baltimorskega klipperja, ki pa se je pozneje izoblikovala v danes lepo izdelano jadrnico z dvema jamboroma, vrste škuner, ki je sicer tudi bolj enostavna za jadranje. Ljubezen do morja in bark, ki jo od otroštva nosi v sebi, ga je gnala od ideje do zaključka gradnje lesene dvojambornice, poimenovane Cassiopeia…

Več si lahko preberete v št. 234 revije Val navtika