Morgan lobster boat 44

Morgan lobster boat 44

Val 150

Novost

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Morgan Yachts

Najnovejši lobster ladjedelnice Morgan se ponaša z neprekosljivo zunanjo obliko klasičnega čolna za lov na jastoge in z najmodernejšo tehnologijo današnjega časa. Svetlo modra barva trupa in brezčasna notranjost sta bila dovolj, da so ga razglasili za plovilo »Best of the Best« v kategoriji day boats po izboru revije Boat International.

Lov na jastoge v začetku prejšnjega stoletja je bil mnogim ladjedelnicam izvrsten navdih za izdelavo podobnih plovil. Morje okrog Nove Anglije je muhasto in zahteva zanesljivo in varno plovilo in zunanja oblika je bila drugotnega pomena, saj je bilo vse podrejeno uporabnosti in ta je bila skoraj vedno enaka. Danes, ko je na trgu množica plovil z vsemi možnimi oblikovalskimi prijemi, se zdi oblika lobsterja kot balzam za oči in dušo. Pravim navtikom pa je to všeč in zato ne preseneča kar nekaj plovil v tej kategoriji klasičnih oblik. Med temi klasičnimi plovili ima zelo pomembno vlogo tudi ladjedelnica Morgan Yachts.

Ustanovljena pred devetnajstimi leti ima v svojem programu tri skupine plovil. V skupini fast commuter (to so bili čolni za hitri prevoz pomembnih potnikov od Manhattna na Long Island) so štirje modeli od najmanjšega fast commuterja 53, preko srednjih 70 in 83, do admiralskega fast commuterja 93. V skupini lobster je model lobster boat 44 in v skupini dinghi model 33. Trojček Morgan Style Centerin Studio Besozzi-Selvetti so podpisani pod načrti novinca lobster boat 44 in med vsemi je najbolj iskan ter priljubljen prav lobster boat 44.

Lobsterji nimajo veliko kabin in ležišč. Dovolj sta dve kabini in najboljša je tista za lastnika v premcu z zakonskim ležiščem, omarami in spodobnim toaletnim prostorom. Dva gosta se bosta zadovoljila z drugo kabino z ležišči drugo ob drugim. Notranjost je urejena v slogu pravih aristokratskih kabin prejšnjega stoletja s hrastovim lesom, toplimi barvami in tkaninami. Če bi lastnik morda želel še posebnega skiperja, so zanj poskrbeli s posebno kabino v sredinskem delu morgana.

Lobsterji so hitra plovila in morgan lobster boat 44 ni izjema. Poganjata ga dva dizelska motorja japonskega izdelovalca Yanmar iz serije 6LY 2ASTP z močjo 440 KM (323 kW)pri 3.300 vrtljajih in zadoščata za najvišjo hitrost 34 vozlov (62,9 km na uro) in 30 vozlov (55,5 km na uro) hitrosti križarjenja.