Moody 45 DS

Moody 45 DS

Val 139

V znamenju prostornosti

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič, Matija Klemenc

Bilo je lani pozno jeseni, ko je Valovo ekipo na test dveh jadrnic z oznako moody povabil Luka Modrijan, direktor marketinga za Vzhodno Evropo nemškega navtičnega velikana Hanse Yachts. Kaj ima nemško hitrorastoče podjetje, ki smo ga v Valu že večkrat predstavili, opraviti s prestižno angleško blagovno znamko, pa več v nadaljevanju, ki je sicer v celoti posvečen testu nove jadrnice z oznako moody 45 DS.

V Valu 137 je Matija Gorjan predstavil jadrnico moody 41 classic in uvodoma obrazložil, kako je legendarna angleška blagovna znamka pristala v Nemčiji. Povzemimo na kratko: g. Michael Schmidt, lastnik navtične ladjedelnice Hanse Yachts, se je leta 2007 odločil za nakup angleške blagovne znamke Moody, kar se je na prvi pogled zdelo nenavadno. Nemške jadrnice z oznako hanse imajo konceptualno namreč kaj malo skupnega z moodyji, kakršne smo poznali, razen tega seveda, da gre v obeh primerih za plovila, ki jih poganjajo jadra. Ampak nemški jadralni zanesenjak in uspešen poslovnež g. Schmidt je imel v glavi že izdelano vizijo, kako obogatiti svoj program jadrnic z nečim drugačnim. Za jadrnice hanse se zdaj že nekaj časa ve, da so to nizkocenovne, a udobne, s pomočjo sodobne tehnologije solidno izdelane jahtice, ki lastnike razveselijo tudi z zelo dobrimi jadralnimi lastnostmi. Zgodba z blagovno znamko moody pa je povsem drugačna: večdesetletna tradicija je vplivala na program teh angleških jaht, ki so vedno veljale za izjemno dobro zgrajene udobne potovalne jahte, primerne tudi za visoka morja. Klasični prijemi so bili vidni že na daleč in to je marsikdaj zelo konservativnim Angležem zelo ustrezalo. Manj so bili moodyji razširjeni drugod po Evropi, a to se utegne zdaj spremeniti.

Gospod Schmidt je sicer obdržal arhitekta Billa Dixona, ki je z Moodyjem sodeloval več kot 20 let, a je od njega pričakoval tudi nekaj novega. Po eni strani naj bi bili moodyji klasično oblikovane, a sodobno izdelane barke, po drugi strani pa naj bi se odlikovale z oblikami trupa, ki omogočajo hitro jadranje, čeprav jim tega ne bi pripisali na prvi pogled. Dve številki nazaj predstavljena moody 41 classic je prvi njihov projekt iz serije classic in moram reči, da je prepričal tako Matijo Gorjana, ki je o njem pisal, kot spodaj podpisanega, ki je tudi imel priložnost jadrati z njim.

Moody 45 DS je na prvi pogled neobičajna jahta, ki spominja celo na motorne barke. S svojo prostornostjo nas preseneti v notranjosti še bolj kot na zunaj, saj ponuja marsikaj, kar nudijo sicer daljša plovila. Kakovost izdelave prepriča, prav tako oprema, po svoje pa je presenečenje tudi seznam osnovne opreme, ki je kar zajeten (vključuje tudi osnovni jadri, glavno jadro in flok) in to kljub temu, da je osnovna cena jadrnice okroglih 335.000 €. Iz spiska dodatne opreme je razvidno, kaj morate dokupiti, če si želite zares opremljeno plovilo, a tega spet ni tako veliko, če ste skromnejši in se odrečete marsičemu, kar med plovbo lahko pogrešate