Moody 45 classic

Moody 45 classic

Val 159

Brezčasna klasika

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc, Hanse Yachts

Odkar je Moody prešel v roke skupine Hanse, so v nekaj letih trgu ponudili štiri modele. Prvi se je »na policah« pojavil moody 45 ds, temu sta sledila 41 in 45 classic, nato pa je luč sveta ugledal še admiralski moody 62 ds. Izmed štirih predstavnikov te blagovne znamke nam je kot zadnji ostal bombonček, večji izmed klasikov, moody 45 classic.

O zgodovini te blagovne znamke je pisal že kolega Matija Gorjan, a bomo tu vseeno naredili povzetek. Moody izvira iz Velike Britanije, kjer so leta 1827 začeli z izdelavo ribiških čolnov in ladjic. Leta 1935 so izdelali prvo jahto, prvi stekloplastični izdelek pa je iz njihove izdelave zaplul leta 1969.

Moody je vse odtlej sinonim za vrhunske jadrnice visokega cenovnega razreda in predvsem klasiko, zato so pod okriljem Hanse Yachts kar malce šokirali z moodyjem 45 ds, ki je bil prvi z visoko nadgradnjo. A resnici na ljubo težko najdemo udobnejšo jadrnico, razen seveda moodyja 62 ds.

Za ljubitelje klasike so leta 2008 poskrbeli najprej z moodyjem 41 classic, pozneje pa še z moodyjem 45 classic, katerega si bomo tokrat ogledali podrobnejše.

V sodobni industrializaciji navtike lahko za malo plovil rečemo, da »imajo dušo«. To radi povezujemo s količino masivnega lesa, bodisi na bodisi pod palubo in za moodyja, pa naj bo 41 ali 45 classic, vsekakor lahko rečemo, da jo imata. Vse pohvale snovalcem in izdelovalcem, saj jim je uspelo narediti krasno jadrnico, s kakršno se sam ne bi prav hitro vrnil v matični privez. A duša tudi nekaj stane. Osnovna cena za moodyja 45 classic znaša 209.000 €, z nekaj dodatki, ki bi si jih sam omislil, pa bi prišel na dobrih 250.000 € + DDV, kar konec koncev za tako posebno barko ni preveč.