Moody 41 classic

Moody 41 classic

Val 137

Čarobna klasika

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Uroš Gabrijelčič

Bolj v preteklost zagledanih, kot so jadralci, boste težko našli. Mednje sodim tudi sam, zato priznam, da mi je srce pošteno zaigralo, ko sem se soočil z najnovejšim presenečenjem, ki nam ga je priredil nemški izdelovalec Hanse Yachts, od nedavnega (2007) lastnik priznane britanske blagovne znamke Moody. Po tem, ko so nam predstavili zelo radikalno zasnovano moody 45 DS, so tokrat razveselili jadralske konservativce s sodobno lepotičko z močnim klasičnim pridihom, moody 41 classic.

Resnici na ljubo naj izdam, da sem se sočasno spoznal tudi z njeno naslednico, moody 45 classic, ob kateri se je prav tako pospešil moj srčni utrip, a mi je bila nekaj manjša sestrica vendarle bližje po svojih merah.

Moody je med Britanci skoraj sinonim za solidne jahte. Tovarna ima korenine celo v devetnajstem stoletju (1827), ko so začeli izdelovati ribiške čolne in ladjice. Leta 1935 pa so izdelali prvo jahto. Prvo jadrnico iz stekloplastike so izdelali v letu 1969, prva, pod katero se je podpisal Bill Dixon, pa je bila moody 47 (1982). Leta 2007 je nemški Hanse Yachts kupil eno britanskih najbolj znanih blagovnih znamk na tem področju. Od nemajhnega šoka pa si je ranjeni britanski ponos že kmalu opomogel, saj so navtični svet sprva pošteno presenetili s splovitvijo radikalne moody 45 DS, tej pa je oktobra 2008 sledila še krasotica, moody 41 classic, na minulem sejmu v Düsseldorfu pa še moody 45 classic.

Val je bil prisoten na uradni predstavitvi in preizkusu novih modelov v mrzlem podnebju Baltika, na katerega meji severni del Nemčije. Med temi je bila tudi bordo rdeča moody 41 classic.

Brez dvoma gre za jadrnico, ki jo bo najbolj konservativni narod, kar ga poznam, britanski, hitro vzel spet za svojo. Nekako niso mogli sprejeti preveč radikalno zasnovane moody 45 DS, a dve sestri, ukrojeni po klasično, bosta Britance gotovo prevzeli, če jih že nista. Cena 178.700 € je, glede na to, kar smo videli in razmeroma bogato osnovno opremo, več kot sprejemljiva. V osnovno opremo sodijo električni sidrni vitel, spray-hood, samonastavljivi flok, varčne led navigacijske luči, sidro in dostojna dolžina sidrne vrvi … in ne nazadnje solidna izdelava. Če pogledamo še v podpalubje, ki tudi nevajenim visokega sijaja pohištva kmalu postane všečno, bogato opremljeno in s funkcionalno kuhinjo (dva hladilnika), z velikim izborom različnih razporedov, s katerimi bomo zlahka prilagodili naročilo svojim potrebam in željam … in če k vsemu dodamo še zelo dobre plovne lastnosti, je moody 41 classic brez dvoma vredna svojega denarja. Dodati bo treba le malo, zlasti se ji bodo prilegla lepo ukrojena jadra, dodatna genova in seveda genaker.

Zagrizeni klasiki bomo morda pogrešali klasično urezan navigacijski kot, a bi se najbrž tudi hitro privadili temu, ki ga imajo tako radi pri Hanse Yachts. Bogato zloščene površine, tako zunaj kot tudi znotraj, pa bodo zahtevale veliko skrbnosti in vzdrževanja. Opremljene z mastnimi odtisi prav gotovo ne bodo prispevale k ugledu jadrnice ali lastnikov.