Monterey 335

Monterey 335

Val 139

Športna jahtica

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

V Valu 137 smo predstavili manjšega iz prenovljene serije montereyev, 254 fsc, tokrat pa se bomo posvetili večji sestri, športni jahtici ali družinskemu cruiserju, montereyu 335 sport yacht.

Monterey 335 sy je družinski potovalni čoln, kakršnega smo vajeni predvsem iz ameriških ladjedelnic, med katerimi se že leta bije hud boj za tržni delež.

Za novo linijo montereyev so značilne nekoliko bolj ostre linije in praviloma kontrastne barve kombinacije trupa ter za večje modele naprej usločeni radarski lok, ki je na vrhu nekoliko razširjen.

Krmni življenjski prostor sestavlja osrednji element, ki je hkrati pokrov motornega prostora, ki se odpira v kokpit, skladiščni prostor za bokobrane, dostopen s krmne stopnice, zgoraj pa je oblazinjena površina z nastavljivim naslonjalom. Naslonjalo lahko nastavimo tako, da sedimo obrnjeni v kokpit, lahko pa tako, da ležimo obrnjeni proti krmi.

Čolne smo testirali v kanalu za Benetkami, zato pretiranih valov nismo imeli, smo pa lahko preizkusili gibčnost, saj smo dobesedno vozili slalom med koli, ki označujejo plovno pot. Monterey 335 sy je solidno zgrajen potovalni gliser, kot nalašč za štiričlansko družino ali pa le par, ki se želi hitro premikati od zaliva do zaliva in biti nekaj dni neodvisna od marin in druge infrastrukture.