Monterey 254 fsc cuddy

Monterey 254 fsc cuddy

Val 137

Veliki malček

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija klemenc

Ameriška ladjedelnica Monterey Boats je pred kratkim prenovila nekatere izmed predstavnikov svoje flote in jo tudi obogatila za nekaj modelov.

Med novince sodi tudi Monterey 254 fsc, ki ga je mogoče dobiti v bowrider in cuddy izvedbi. Mi smo se popeljali s slednjo, ki je na evropskem trgu še vedno nekoliko bolj priljubljena.

254 fsc v oblikovnem smislu ne prinaša revolucionarnih potez ali linij, razen na podvodnem delu trupa, ki ima, podobno kot nekateri ameriški tekmeci, ob straneh zavihke, s katerimi usmerja zrak pod krmni del podvodnega dela trupa, po katerem glisira in s tem ustvarja zračno blazino, ki zmanjšuje vodni upor in trenje, s čimer znižuje porabo goriva.

Trup je dokaj visok tudi na krmnem delu, krmna stopnica pa je sestavni del odlitka trupa in palube, saj po njeni sredini poteka spoj trupa s palubo.

Monterey 254 fsc je zanimiv čoln, ki je primeren tako za dnevne izlete, kot tudi za nekajdnevne avanture po bližnjih zalivih in otočkih, vendar posadka ne sme presegati dveh članov, čeprav bi dejansko lahko en član posadke spal kar v kokpitu, kar je v poletnih nočeh na Jadranu morda še najboljša rešitev. Cene se gibljejo med 69.929 € + DDV, kolikor je treba odšteti za čoln, kakršnega smo imeli na testu, pa do 106.506 € + DDV, kolikor stane čoln z Volvovim dizelskim motorjem D4 260.