Montaža stranišča pod vodno črto

Montaža stranišča pod vodno črto

Val 160
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Vprašanje:

Občasno berem vašo revijo in odločil sem se, da vas prosim za pomoč pri rešitvi problema. Lani sem kupil rabljeno jadrnico Elan expres, ki je imela do sedaj prenosno kemično stranišče. Odločil sem se za montažo klasičnega ladijskega. Od znancev pa sem slišal, da je pri teh straniščih nevarnost, da voda vdre v barko kar skozi straniščno školjko. Ali je to res oziroma ali se da kaj pomagati? Zagotovo je nekaj, sicer druge barke tega ne bi imele.

Odgovor:

O montaži straniščnih sistemov smo pisali že večkrat. Ker pa vsi ne hranijo starih števil Vala, niti ne preberejo vseh, bom na kratko povzel ključne zahteve.

Najprej pa opis problema, ki je prestrašil bralca. Gre za preprosto fizikalno zakonitost, ki smo jo vsi spoznali že pri urah fizike v osnovni šoli in se ji reče problematika veznih posod. Še bolj pa to praktično poznajo vsi tisti, ki so doma z dežele in so morali večkrat pretakati kakšne tekočine z običajno cevjo, brez kakršnih koli črpalk. Kakor pa je ta zakonitost dobra in uporabna za različne načine pretakanja tekočin, pa je lahko nadloga v navtiki. Če se izdelovalec ali monter tega ne zaveda, lahko povzroči velike težave. Te se lahko zgodijo pri montaži motorja, stabilnega generatorja ali pa stranišča.

Kaj se lahko zgodi? Če bo na primer izdelovalec postavil straniščno školjko v notranjosti barke tako, da bo zgornji nivo školjke pod vodno črto barke (pod zunanjo gladino vode) in pri tem ne bo zaprl enega ali drugega ventila, se bo že ob prvem dotiku trupa z vodo zgodilo to, da bo voda kljub tesnilom na straniščni školjki bolj ali manj počasi prodirala v školjko, jo napolnila do vrha in se tudi prelila čez. In to kljub temu, da bo »vestni« izdelovalec cevi napeljal v loku tako, da je njihov vrh daleč nad vodno črto. Če se to zgodi, ko ni nikogar na barki, so posledice lahko katastrofalne. Po podobnem scenariju se lahko zgodi pri motorju, pri čemer tu voda prodre najprej skozi izpušne ventile v glavo motorja in naredi korozivno razdejanje.

Tudi ko je straniščna školjka montirana tik nad vodno črto, se to enako zgodi v času plovbe, še zlasti v valovitem morju.