Monaco Yacht Show 2011

Monaco Yacht Show 2011

Val 163

Sejem mega luksuza

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Navtični sejem v Monaku velja za najbolj dragega, tako po plovilih, ki so razstavljena, po poslih, ki se sklenejo, in po denarnicah ljudi, ki se med barkami sprehajajo. Ena od značilnosti letošnjega sejma je tudi briljiranje naših ljudi, kot so oblikovalci Jure Bukavec in Dan Lenard, jahta soraya, pohištvo Bobič, Marmor Hotavlje, Aleksander Mohorko, pa še kdo bi se našel.

Na vseh področjih veljajo nepisana pravila, kdo je na vrhu, pa najsi bodo to obleke, parfumi, ure ali avtomobili in med plovili za zabavo je to Monako. Že dvaindvajsetič so glavni igralci na tem milijonskem igrišču pokazali svoje nove igrače. Seveda je zunanja kulisa Monaka prava in kot ustvarjena za to – majhna kneževina, majhni davki in prislovično dogajanje skozi vse leto so odlična oaza bogatih ljudi. Zadnja štiri leta govorimo o globoki gospodarski krizi v svetu, o popolnoma ustavljeni prodaji plovil za »običajne« kupce. A to ne velja za Monako. Samo letos je Feadship do 1. 9. dobavil kupcem 450 metrov jaht (točno ste prebrali – 450 metrov merijo v dolžino vse te jahte, ki jih je ta legendarna nizozemska ladjedelnica dobavila kupcem). Na tem sejmu ne srečate princessov, sunseekerjev, azimutov, ferretijev, če samo omenim ta imena med običajnimi jahtami. Tu so glavni igralci nemški Lürssen, nizozemski Feadship, nizozemski Oceanco, italijanski Benetti, pa zopet italijanski Perini, pa nizozemski Royal Huisman. To so imena, ki jih bolj poredko srečamo in jih običajni smrtniki komaj poznajo, toda v Monaku vsi vedo zanje, saj so zgradili jahte najvišje uvrščenih oseb po Forbesovi lestvici.

Na tem sejmu je vse nenavadno in neobičajno. Začnimo pri vstopnici. Ta stane 65 evrov za ogled plovil skozi ves dan, vsi zaprti prostori ali, boljše rečeno, šotori so klimatizirani. Tu ne boste srečali razstavnih prostorov, večjih kot 30 kvadratnih metrov, pa naj gre za prej omenjene ladjedelnice ali za kogar drugega. Razstavljavci se ne rabijo bahati in predstavljati, ker jih vsi poznajo. Zato pa so vsi zelo prijazni in takoj voljni dati vse informacije, sploh če imate okoli vratu obesek VIP ali Captain ta in ta, in vas celo pridejo iskat s pomožnim čolnom ali helikopterjem. Nasploh je atmosfera zelo sproščena in nič kaj formalna, celo toliko, da Peter Lürssen hodi po jahtah bos brez nogavic, ali pa ti eden od lastnikov Feadshipa osebno razkaže njihovo jahto na sejmu. Skoraj vsi brez izjeme, razen brezhibno oblečenih posadk jaht, so tako skromno oblečeni, da pomisliš, če niso morda zgrešili mesta opoldanskega klepeta s prijatelji. Edino znamenje, po katerem jih ločiš, so debele zlate ure Rolex na rokah in morda kakšna verižica okoli vratu.