Monachus 45 pharos

Monachus 45 pharos

Val 162

Jadranska rakovica ponovno

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Pisalo se je za navtiko najboljše leto, leto 2008. Takrat sva si v času splitskega sejma s kolegom Mitkom Ivanovskim prvič natančno ogledala nenavadni lobster z imenom monachus.

Že takrat naju je navdušil predvsem s plovnimi lastnostmi, saj smo ga preizkusili v precej neprijaznih razmerah v Kaštelanskem zalivu.

Jahta, s katero sem s Harijem zaplul letos, je nosila številko 8, kar priča o dejstvu, da gre za butično plovilo, kar mi je potrdil tudi Hari, ki je dejal, da si ne želi masovne izdelave, ampak da želi poudariti kakovost in prilagodljivost kupcu.

Monachusa sem si ponovno ogledal iz radovednosti, saj me je zanimalo, kaj vse so izboljšali, saj je zanimivo videti, kako se je razvil tedaj nov projekt.

Na prvi pogled v oblikovanju ni bistvenih sprememb, razen krem barve trupa, ki je seveda izbira kupca. Trupa niso spreminjali, saj pluje odlično, pa tudi nadgradnja s sončno streho in majhnim jamborom iz tikovine sta takšna, kot sta bila pri prvem monachusu.

Zdaj smo videli, kako izgleda pomožni čoln na nosilcih, ki jih sicer skrijemo v kopalno ploščad. V bistvu gre za dve roki, ki ju potegnemo ven iz ploščadi. Roki imata posteljici, na kateri se uleže pomožni čoln, ki ga nanju položimo s pomočjo hidravličnega mostička, ki sedaj ni bil skrit v stopnici, saj je tako lažje nameščati čoln, ne da bi pri tem bilo potrebno spuščati zrak iz tubusov.

A ker mostička ni več moč pospraviti v stopnico, ta ovira dostop do kopalne ploščadi oziroma bi oviral dostop, če ne bi težavice elegantno rešili s tikovima stopničkama na obeh straneh prehoda na sredini poševnega trupa.

V kokpitu je precej stvari enakih, še vedno obstaja možnost skiperske kabine pod desnim foteljem, pod levim pa je velik skladiščni prostor. Lopute, ki vodijo v strojnico, so sedaj tri, pri čemer so pod srednjo stopnico, ki vodi do dna strojnice. To se je izkazalo za bolj praktično, saj je sredinska podpora motila pri delu, pa še gibanje v kokpitu je lažje, saj imamo lahko odprt manjši del kokpita kot prej.