Mola mola

Mola mola

AVTOR Borut Furlan
FOTO Borut Furlan

Verjetno ne obstaja nobena druga žival, ki bi bila potapljačem in ljubiteljem morja bolj poznana pod svojim latinskim imenom kot pod običajnim, »ljudskim«. Mola mola se po naše imenuje riba luna ali morski mesec, njeno uradno angleško ime pa je Sunfish, torej sončna riba. Naši južni sosedje imajo zanjo izvirnejše ime – bucanj. Mola pomeni v latinščini mlinski kamen, zato lahko že iz imena sklepamo, da gre za veliko, okroglo in ploščato ribo. Mola mola je pravzaprav zelo smešna riba, kajti ima le dve veliki plavuti, hrbtno in podrepno, ter dve zelo majhni prsni plavuti, nima pa nobene repne plavuti. Zaradi tega je višja kot pa daljša. Smešnih rib je v morju pravzaprav veliko, a skoraj vse so večinoma majhne in marsikdo jih sploh ne opazi. Mola pa je velika riba, pravzaprav ogromna. Čeprav ni najdaljša, je najtežja kostnica na svetu!

Mola mola živi v skoraj vseh morjih sveta, razen v najbolj mrzlih, polarnih. To pomeni, da teoretično živi tudi pri nas – in resnično, tudi v slovenskem morju so jo že ujeli. Vendar je povsod redka riba, zelo redka. Obstajata pa dve skoraj nasprotni območji, kjer se jo ob določenem času, ki je prav tako popolnoma različen, razmeroma pogosto ali celo zelo pogosto srečuje. Prvo območje je Kalifornija, kjer se te ribe pogosto nahajajo konec zime in v začetku pomladi. Drugo območje pa je indonezijski otok Bali, natančneje otok južno od Balija – Nusa Penida –, kjer so srečanja z molo pogosta v (našem) poznem poletju in zgodnji jeseni.

Jeseni 2015 sem se daljši čas mudil v Indoneziji, kjer sem izkoristil svoje potovalne nagrade, ki sem jih dobil na nedavnih fotografskih tekmovanjih, združil sem jih v eno daljše potovanje. Moje izhodišče je bil Bali in po izkoriščeni nagradi v Tulambenu na severovzhodu Balija sem se odločil, da se še za štiri dni preselim na južni Bali, z namenom, da bi videl in slikal molo. …

Več si lahko preberete v 211. št. revije Val navtika.