MOJ OPTIK: UV-zaščita in sončna očala

MOJ OPTIK: UV-zaščita in sončna očala

 

Ste prepričani, da imajo vaša sončna očala res kakovostna stekla in dobro UV-zaščito? Se vam je že kdaj zgodilo, da so bile v steklu določene napetosti, zaradi katerih ste se počutili neprijetno in vas je bolela glava?

Zaščita sončnih očal se nam zdi nekaj samoumevnega, pa vendar niso vsa sončna očala enako zaščitena proti škodljivim UV-žarkom. V trgovinah, ki niso specializirana za očala, lahko naletimo tudi na očala brez UV-zaščite. Ta očala imajo le pobarvano steklo. Ker pa so zatemnjena, se zenici široko odpreta, UV-žarki pa v oko vstopajo, kot da ne bi nosili nobenih očal.

UV-svetloba je oblika sevanja, ki lahko poškoduje celice v očeh. Prevelika izpostavljenost UV-sevanju poveča možnosti za nastanek sive mrene in degeneracije rumene pege. Poleg tega lahko povzroča tudi nevarne spremembe na roženici in veznici.

S kakovostnimi sončnimi očali lahko oči primerno zaščitimo. Dobro je, da izberemo večja sončna očala, ki objamejo glavo in zaprejo večje območje. Najbolje je, če so rahlo ukrivljena, saj tako zavarujemo tudi območje okoli oči.

Če potrebujete sončna očala z dioptrijo, je v izbrani okvir mogoče vgraditi tudi sončna stekla z dioptrijo. Če so očala ukrivljena, vam v optiki Moj optik nudijo možnost vgradnje posebnih športnih stekel s preračunom dioptrije. Ker je vsak človek individualen, se pri naročilu stekel upošteva način nošnje, naklon očal in tudi kot, pod katerim gledate skozi steklo. S tem se izognemo popačenju vida ob straneh stekel. Za več pojasnil obiščite spletno stran optike Moj optik ali pa jih obiščite v Zupančičevi jami v Ljubljani.

www.mojoptik.si