Mirakul 40

 Mirakul 40

Val 235
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Ob imenu mirakul 40 nam misli nehote bežijo na prevod besede, ki v slovenščini pomeni »čudež«. Ladjedelnica Grginić Jahte d.o.o. iz Zagreba pa ni več niti čudež, niti privid, ampak resen ponudnik všečnih plovil, ki je iz 40-čeveljskega »čudeža« ustvaril resnično, sodobno, udobno in hitro plovilo. Z leti so pridobili še številne zadovoljne kupce, ki jim je blizu »mediteranski« tip plovil s športnim videzom in hitrimi pospeški. Prav posebej je mirakul 40 zaradi svojih atributov zaželen tudi med čarter gosti. To vse in še več je mirakul 40, ki smo ga vnovič preizkusili in zabeležili nekaj pomembnih novosti.

Ob pogledu na zunanje linije mirakul 40 ne skriva nemirnega športnega duha. Tudi barvni odtenki spominjajo na legendarno plovilo italijanske blagovne znamke. Ko zmogljivostim dodamo še udobje in kakovost ter ščepec luksuza, smo na dobri poti za zimzeleno uspešnico. To je postala tudi 40-čeveljska različica zagrebške ladjedelnice, ki v svoji ponudbi zajema še manjšo 30-čeveljsko različico in napihljiv čoln shark, dolžine 7 metrov. Mirakul 40 ponuja na svoji dolžini veliko dobrih rešitev, med katerimi so bile tokrat novi materiali pohištva in sedežna garnitura v kokpitu, pa izboljšave na krmarskem mestu sicer trikabinske različice, preizkušene v akvatoriju pred Biogradom na Moru.

Obline

Zunanji dizajn odraža dvobarvna kombinacija trupa in nadgradnje ter zaobljena streha z značilnim jamborom za satelitsko anteno. Položen nagib vetrobranskega stekla se nadaljuje v trodelno sončno streho, ki se lahko v prvi polovici odpre in tako dopušča še dodatno zračenje v sicer dobro zaščitenem kokpitu. Kokpit je, kot se za mediteranski tip plovila spodobi, odprt in nudi bivanje s pogledom na morje na vse strani. Športni pridih dajejo tudi stranske kromirane reže na v nadaljevanju elipsastih oknih. Oster premec se zaključi v odprti krmi s sredinskim elementom na njej, ki omogoča sončenje, shranjevanje in prehod v kokpit po levi in desni strani. Poleg sončenja bodo lahko gostje na oblazinjeni površini z enostavnim premikom naslona občudovali krmni val ali pa bili z glavo obrnjeni v smeri kokpita, kjer se bo tudi zaradi priročne zunanje kuhinje vselej kaj dogajalo. Pod ležiščem je prostor za shranjevanje manjšega napihljivega pomožnega čolna, kar je na tej dolžini plovila prej redkost kot pravilo.

Na palubi

Za tiste najbolj željne sonca je na premcu še nekaj dodatnih oblazinjenih ležalnih površin.  Prehodi iz kopita do premca so dovolj široki in zaščiteni z nerjavno čvrsto ograjo. Na premcu je velik sidrnik z vodilom in sidrom. Ograja je nad sidrom prekinjena, a posebno prirejen dostop s stopničko na plovilo s sprednje strani ni predviden, čeprav je sam dostop možen. Kopalna ploščad na krmi skupaj s kokpitom tvori prostor, kjer se bodo večino časa zadrževali gostje.

Več  o testu si lahko preberete v reviji Val navtika št. 235.