Mini podmornice tudi za osebno uporabo!

Mini podmornice tudi za osebno uporabo!

Val 162
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Poznavalci so vedeli, da ne bo potrebno čakati dolgo. Nekaj predstavitev smo že videli na sejmih nekaj let nazaj, sedaj pa so sanje nekaterih postale resničnost. Pred nami je serija prvih mini podmornic za osebno uporabo, tudi za namen čarterja.

Gre za izdelek nizozemskega izdelovalca „U-Boat Worx“, ki je prvi model predstavil že pred nekaj leti na sejmu v Düsseldorfu ter glede na zanimanje in potrebe modele razvijal dalje. Odziv je bil hiter, saj je sodobna civilna podmornica zasnovana in izdelana tako, da omogoča nekaj bistveno več kot klasično potapljanje. Potniki se v njej udobno namestijo, avtomatika nenehno skrbi za svež zrak, udobje je na primernem nivoju in, kar je najpomembnejše: ni potrebna nobena skrb glede zunanjega pritiska in prilagajanje globini oziroma pozornost za preprečevanje zdravstvenih težav zaradi tlakov, ki jih na telesu povzročajo večje globine. S to podmornico se lahko brez kakršnih koli zdravstvenih nevarnosti spustite tudi do globine 100 in tudi več metrov.

Kako so mini podmornice za civilno uporabo izdelane, v to se sedaj ne bomo poglabljali. Nima nobenega smisla, pa tudi obseg našega znanja iz podvodnega dela navtike je premajhen, da bi znal kar koli soditi ali ocenjevati. Dejstvo pa je, da je že prva predstavitev, vsaj pri meni, vzbudila veliko zanimanje, saj je to del navtike, ki je do sedaj sploh še nerazvit in omejen samo na raziskovalne namene in seveda vojsko. Seveda pa velja tudi nasprotno: mini podmornica v kateri koli izvedbi je še kako primerna tudi za namen reševanja pod vodo ali raziskovanja podmorja vse do 100 m in več globine. Samo spomnimo se nedavnih iskanj pogrešanih oseb v globokih vodah. Klasično preiskovanje dna s pomočjo potapljačev ima res tudi svoje prednosti, vendar bi bila učinkovitost in hitrost iskanja bistveno večja, za reševalce pa tudi lažja. Še posebna primernost je tudi iz razlogov dokaj velike mobilnosti, saj mini podmornico lahko prevažamo že z manjšim tovornim vozilom, v vodo pa jo damo že z dvigalom nekaj 100 kg nosilnosti, ki je že običajna oprema na nekaterih vozilih za prevoz gradbenega materiala, lesa in podobno.