Mini 12 se vrača

Mini 12 se vrača

Val 132

Jadrnica miniaturnih dimenzij

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Zvestejši bralci se bodo zagotovo spomnili prispevka iz 9. številke VAL-a že »davnega« leta 1993, ko smo na naših straneh predstavili jadrnico miniaturnih dimenzij, ki je bolj spominjala na model za daljinsko vodenje, kot pa na pravo plovilo. Da ne boste brskali po starih arhivih, nekaj podatkov za osvežitev spomina.

Pod imenom MINI 12 se skriva jadralni razred, ki je nastal nekje leta 1983, v času poslavljanja starih jadrnic za Pokal Amerike, in je v bistvu replika 12 m dolge regatne jadrnice, pomanjšana na 3,85 m. Bil je odziv na nostalgijo ob odhajanju regatnega modela v pokoj, ki se je sprevrgla v navdušenje in nov jadralni razred. Ustanavljali so se klubi, organizirale regate in uspeh je bil zavidljiv. Val navdušenja je pljusknil tudi k nam in izdelanih je bilo nekaj deset odlitkov, organizirana pa je bila tudi regatna turneja po slovenskih notranjih vodah. Kakor se je MINI bum začel, je počasi odšel skoraj v pozabo. V ospredje so prihajale predvsem večje barke, za miniature na žalost ni bilo zanimanja.

Vendar MINI 12 ni šla v pozabo. Obiski tujih sejmov, pa tudi domače spletne strani in klepetalnice so nam dokazovali, da ideja še živi. Še vedno se organizirajo tudi regate (žal zunaj naših meja), pa tudi pri nas smo na nekaterih jezerih že nekaj let nazaj videvali obnovljene stare modele, nekateri so se lotevali celo oddaje v najem. Vse to je dokazovalo povečano zanimanje in ni bilo treba čakati dolgo, da se je ponovno obudila izdelava in prvi izdelki so bili javnosti predstavljeni prvi vikend v juniju, seveda, kje drugje kot na Bohinjskem jezeru.

Glede na to, da imamo v Sloveniji kar nekaj primernih notranjih voda in vsako leto nastane še kakšna nova zajezitev (veriga elektrarn na spodnji Savi), se MINI 12 obeta lepa prihodnost, saj za relativno malo denarja omogoča pristne jadralne užitke dobesedno takoj za domačim pragom, za kar ni treba riniti na morje in najemati ali kupovati dragih in velikih jadrnic.

Kdor želi več informacij o možnostih jadralnega tečaja ali najema jadrnice MINI 12 na Bohinjskem jezeru, se lahko obrne na naslov Jadralnega kluba Bohinj (http://www.jkb.si), za morebiten nakup nove pa je treba poklicati v podjetje Mares d.o.o., in sicer na naslov: http://www.jadrnice.eu/o-nas.html. Na spletni strani kluba najdete tudi program letošnjih regat in zakaj se ne bi udeležili kakšne ali pa se z družbo odpravili v Bohinj in poslovni dan popestrili z igračko MINI 12.