METS 2011

METS 2011

Val 165
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Bolj zvesti bralci in dobri poznavalci navtičnega dogajanja že dobro poznajo osrednji svetovni sejem navtične opreme, kratko imenovan METS, ki se odvija vsako leto v Amsterdamu v novembru. Tradiciji ogleda sejma se ni izneveril niti Val, ki prvo informacijo predstavlja v kratkem povzetku najvidnejših novosti in pa seveda v ospredju udeležbo slovenskih ponudnikov.

Ponovno ugotavljam, da nas je sejem spet presenetil v pozitivni luči glede števila naših razstavljavcev, saj jih je bilo kar osem, ker je mnogo več od drugih primerljivih evropskih držav z razvito navtično industrijo. Čeprav je gospodarska kriza prizadela tudi to panogo (ljudje smo pač takšni, da najprej poskrbimo za preživetje in šele potem za ugodje prostega časa), pa je ekonomska logika razvoja in vlaganja vanj v kriznih časih še posebej izrazita in samo pogumnim z veliko znanja uspe, da prebrodijo tudi krizne čase. Velikega pomena pa je tudi, da je izdelovalcem navtična dejavnost samo ena od vej prodaje in ni glavni trg, s čimer bi se vplivi krize bolj ublažili.

Še na kratko malo o splošnem vtisu sejma METS 2011. Pravo sliko si lahko ustvari samo dober poznavalec, ki spremlja dogajanje več let zapored in zna primerjati dosežke na različnih področjih navtične tehnike. Zaman je pričakovati, da bo na sejmu predstavljen kakšen revolucionarni dosežek, res pa je bilo nekaj takšnih, ki bodo vredni tudi naše pozornosti, saj bodo prej ali slej zašli na naše prodajne police oziroma bili ponujeni kot možna tehnična izbira na novih plovilih. Veliko pa je tudi izdelovalcev, ki se pravzaprav še ne zavedajo krize v popolnosti in vztrajno predstavljajo nekatere bolj ali manj znane in tudi preživete izdelke, trg pa je neusmiljen sodnik. Opazno je bilo, da na nekaterih razstavnih prostorih preprosto ni bilo obiska.