Mets 2010

Mets 2010

Val 155
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Bolj zvesti bralci in dobri poznavalci navtičnega dogajanja že dobro poznajo osrednji svetovni sejem navtične opreme – kratko imenovan METS, ki se odvija vsako leto v Amsterdamu v novembru mesecu. Tradiciji ogleda sejma se ni izneveril tudi Val, ki kot prvo informacijo za pokušino predstavlja v kratkem povzetku najvidnejših novosti. Ker pa želimo v Valu podpirati tudi slovensko navtično industrijo, bomo tokrat malo pristranski in dajemo v tej številki revije prednost izključno domačim izdelovalcem – razstavljalcem na tem sejmu, v prihodnjih številkah pa malo podrobnejše o drugih tehničnih dosežkih.

Moramo povedati, da nas je tokratni sejem presenetil v pozitivni luči števila naših razstavljalcev – bilo jih je kar osem, kar je mnogo več od drugih primerljivih evropskih držav z razvito navtično industrijo. Čeprav je gospodarska kriza prizadela tudi to panogo (ljudje smo pač takšni, da najprej poskrbimo za preživetje in šele potem za ugodje prostega časa), pa je ekonomska logika razvoja in vlaganja vanj v kriznih časih še posebej izrazita in samo pogumnim z veliko znanja uspe, da prebrodijo tudi krizne čase. Vsi slovenski razstavljalci pa so bili ob tem še posebej veseli obiska veleposlanika Slovenije na Nizozemskem g. Leona Marca, ki se je osebno podal do razstavnih prostorov vseh, jim predal spodbudne besede in upamo, da bo temu sledila tudi konkretna podpora pri nadaljnjem razvoju in nastopu na tujih trgih. Ta gesta je dokaz, da diplomacija ni samo parketna politika, ampak dokazuje spremembo v delu naših političnih predstavništev, ki postajajo bolj ekonomsko-gospodarska in so politični kontakti bolj v podporo razvoju in širjenju našega gospodarstva zunaj meja države. Del tega je tudi naša navtična industrija.

Še na kratko malo o splošnem vtisu sejma METS 2010. Pravo sliko si lahko ustvari samo dober poznavalec, ki spremlja dogajanje več let zapored in zna primerjati dosežke na različnih področjih navtične tehnike. Zaman je pričakovati, da bo na sejmu predstavljen kakšen revolucionarni dosežek, res pa je bilo nekaj takšnih, ki bodo vredni tudi naše pozornosti, saj bodo prej ali slej zašli na naše prodajne police oziroma bili ponujeni kot možna tehnična izbira na novih plovilih. Veliko pa je tudi izdelovalcev, ki se pravzaprav še ne zavedajo krize v popolnosti in so predstavili nekatere bolj ali manj že znane in tudi preživete izdelke, trg pa bo neusmiljen sodnik.

In rezultat naše udeležbe?

Sandiline d. o. o.

Predstavljamo ga na prvem mestu iz edinega razloga: bili so nominirani med proizvajalci za najboljše dosežke na področju posebnih oblačil za športne jadralce in ne samo, da so prišli v ta krog, ampak so prejeli še posebno priznanje v svoji kategoriji, kar do sedaj ni uspelo še nobenemu našemu razstavljalcu (do sedaj, vključno s to, kar tri nominacije).

Ker je širšemu krogu nedeljskih kapitanov to podjetje malo manj znano, nekaj splošnih informacij: imajo že zelo dolgo tradicijo v izdelavi posebnih oblačil za male jadralce in kajakaše. Specializirani so v perfekcioniranje izdelkov za specifične potrebe vrhunskih in rekreativnih tekmovalcev in nenehno združujejo ideje iz teorije ter prakse in sledijo pričakovanjem uporabnikov.

Na sejmu je osrednja predstavitev veljala nagrajenemu izdelku – obleki za jadralce v razredu „laser“. Oblačilo je oblikovano in dodelano z veliko podrobnostmi, ki ga naredijo, če že ne perfektnega, pa vsaj inovativnega in odličnega v konkurenci z drugim izdelkom.

Ker je na tem mestu prostor omejen in ker je podjetje širši javnosti manj poznano, načrtujemo v eni od prihodnjih številk širšo predstavitev in že sedaj lahko obljubimo, da vam bomo predstavili nekaj izdelkov, ki niso samo za tekmovalce, ampak bodo dobrodošla novost tudi za nedeljske kapitane in njihove posadke.

”GS Composite

To podjetje je eno izmed treh naših, ki je že prejelo nominacijo na METS-u in vsako leto predstavi kakšno novost. Kot že mnogi vedo, gre za podjetje, katerega izdelavni program so ladijski mostički višjega kakovostnega razreda, narejeni v glavnem iz kompozitnih materialov. Vse po vrsti odlikujejo nizka teža, preprosta izdelava in rokovanje ter oblikovanje, delno po želji kupca. Tokratni novosti sta bili mostiček iz poliuretana, kombiniran s kompozitnimi utrditvami (za kupce s plitvejšimi žepi) ter zložljiv „pameten“ hidravlični mostiček, ki se ob oviri (pomolu) sam ustavi in se sproti prilagaja višini pomola (kadar plovilo poskakuje na valovih ali je pomol celo plavajoč in se sam giblje gor in dol). Dokaj revolucionarna novost, katere ozadje ni elektronika, ampak uporaba klasičnih znanj mehanike. Če bo dana možnost, bomo mostiček preizkusili in podrobnejše predstavili njegovo delovanje.

IRM

Verjetno širši javnosti še manj poznano in se z njim verjetno večina ne bo srečala. Bo pa njihove rezultate cenila posredno kot boljšo in kakovostnejšo uslugo marin v naši okolici. So namreč avtorji zahtevnega računalniškega programa, narejenega za podporo vodenju poslovnih procesov v marinah, ki že deluje v večini slovenskih marin in tudi marin v bližnji Istri. S spoznanjem, da lahko postaneš velik in še boljši s širjenjem zunaj naših meja, so se odločili za širši poslovni pristop, saj razpolagajo s preizkušenim in „custom made“ narejenim izdelkom za to navtično področje in glede na to, da imajo nekatere slovenske marine ugled v evropskem prostoru, naj ne bi bilo ovir, da jim to pomaga tudi pri njihovem prodoru na evropski trg.

ROTO d. o. o.

Podjetje iz Prekmurja ima na tem sejmu od naših razstavljalcev najdaljšo tradicijo. Njihov program je usmerjen v izdelavo različnih izdelkov iz polietilena, kjer prednjačijo rezervoarji za vse namene na plovilih in v zadnjem času tudi drugi manjši izdelki: zbiralniki kalužne vode, zbiralniki vode izpušnih sistemov in še kaj. Drugi del izdelave pa predstavlja izdelava malih plovil za šport in rekreacijo od različnih kanujev, kajakov in tudi čolničkov za ribolov. „Žal“ lahko večino njihovih izdelkov za večja plovila občudujemo le v jahtah znanih znamk, težko pa jih boste dobili v drobni prodaji. Pa tudi tu se premika, saj imajo nekaj tipov rezervoarjev za potrebe povprečnega navtika.

EMA

Podjetje iz Celja, ki je v navtičnem svetu zaslovelo z nominacijo na tem sejmu za njihov izdelek „Bluetracker“, ki verjetno še vedno predstavlja najbolj sofisticirano izvedbo navigacijskega pripomočka za sledenje plovil. Glede na zahtevnost je izdelek primeren predvsem za profesionalna plovila, odrekel pa se mu ne bo tudi kakšen bolj zahtevni nedeljski kapitan. Tokrat so poleg klasičnih izdelkov razstavljali AIS sprejemnik/oddajnik, katerega vsa pamet se nahaja v enem ohišju, ki ga lahko namestimo na kateri koli del plovila in do komandnega dela pripeljemo samo manj občutljiv podatkovno-napajalni kabel.

YACHT INTERIOR BOBIČ

Gre za uveljavljeno mizarsko podjetje iz Novega mesta, ki je med poznavalci že dlje časa vodilno pri izdelavi notranjosti razkošnih plovil in bo letos proslavljalo že častitljivih 50 let dela. Na sejmu se pojavljajo že tretjič in verjetno ne zadnjič, saj je to eden od pomembnejših načinov, da ostanejo v igri ponudnikov notranje opreme luksuznih plovil, v glavnem megajaht. Za uvrstitev na sejemski del za megajahte so čakali kar nekaj let, saj je za ta segment ponudbe veliko zanimanje in precejšnja konkurenca. Odlikuje jih visoka kakovost izdelkov ter prilagodljiv in celosten pristop od načrtovanja do izvedbe. Ob njihovi visoki obletnici načrtujemo tudi malo obsežnejšo predstavitev v Valu in bomo lahko takrat malo bolj obširno predstavili njihove izdelke vrhunske kakovosti.

ASTEL

Podjetje iz Primorske se je tokrat tretjič predstavilo na sejmu METS, saj so ocenili, da je nujen preskok meja tudi na komercialnem področju in ne samo v razvoju. Slovenski trg je za poslovni uspeh pač premajhen za preživetje. Predstavljali so tri izdelke: LED žaromete za osvetljevanje podvodnega dela plovila, sistem nadzora plovila preko GSM omrežja in brezžični upravljalnik naprav na plovilu (sidrni vitel, bočni vijak in še kaj). Osrednjo pozornost predstavlja njihov nov izdelek, to je nova serija LED podvodnih svetilk, ki so hkrati izjemno močne in obenem omogočajo zelo varno montažo brez velikih lukenj v trupu. Zunanji del svetilk pa je majhen in nudi zanemarljiv odpor vode, zaradi česar so uporabne tudi pri jadrnicah.

ELEKTRO ŠTUMPFL

Konkurenca na področju električnih napeljav in spremljajoče opreme je izjemno velika, pa jim je kljub temu uspel prodor med velike. Dobri poznavalci tako elektrike kakor tudi specifičnega navtičnega področja so hitro zaznali nekaj novih tehničnih rešitev in tudi izdelkov, ki bodo vplivali tudi na nekatere spremembe pri opremljanju plovil. V prvi vrsti velja omeniti tako imenovani „Y ločilni transformator“, ki omogoča, da na plovilu združimo dva napetostna izvora elektrike s kopnega, brez da bi tvegali kolizijo polaritete, dobitek pa je podvojena priključna moč za velike porabnike, kot so na primer klima naprave ali ogrevalne naprave. Druga novost je bila na novo izvedeno napajanje prihajajočih LiFePo akumulatorjev, ki omogoča popolno varnost pred različnimi nevšečnostmi. Pravzaprav so bili edini (če avtor prispevka med množico koga ni spregledal), ki so med prvimi spoznali prednosti teh akumulatorjev za navtično področje, predvsem v smislu priprav na čas, ko bo plovila v obalni plovbi poganjala predvsem električna napetost. Omenimo pa lahko tudi avtomatiko za izplakovanje fekalnih rezervoarjev, kdaj drugič pa še druge novosti.